IMG_7648Szilveszterkor készült, vagyis január elsején ettük ezt a tésztát, nagyon finom volt, mondhatnám azt is, hogy meglepően finom! Ugye a lencse a bőséget jelképezi ilyen tájt, ezért mi most nagyon sokat ettünk 31.-én is, illetve 1.-én is. 🙂 Semmit nem bíztunk a véletlenre!!!!! 😉

A lencsét nagyon még nem párosítottam tésztával, ami nagy hiba volt! Apa kapásból két púpozott tányérral betolt belőle, ahogy készen lett, ami már csak azért is csoda, mert annyira ő nem szereti a tésztákat. Megeszi, de nem eszik belőle sokat.
Fontos, hogy a tésztát csak félig főzzük meg, mert a sütés folytán tovább fog puhulni. Ezt előre le szerettem volna szögezni. 🙂
A vállalkozó kedvűek pedig neki is állhatnak akár ma elkészíteni ezt a finom kis egytálételt. 🙂
1 üveg házi ketchup (ennek híján sűrített paradicsom vagy paradicsomlé)
(3 tk cukor – opcionális)
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, bazsalikom, kakukkfű, oregano
olívaolaj
200 gramm főtt lencse (ehhez 2 babérlevél, só, 1 húsleves kocka)
1 csomag durum lisztes fussilli (a főzővizébe szintén egy húsleves kocka)
20-25 dkg (házi) trappista sajt
A lencsét átmossuk, ha kell kiszedjük belőle a csúnya, hibás szemeket, majd hideg, sós vízben babérlevelekkel és egy húsleves kockával puhára főzzük, majd leszűrjük.
A tésztát is félig kifőzzük a szokott módon, csak forrás előtt elkeverünk a vízben egy húsleves kockát, hogy ízesebb legyen a tészta.
A fussilli esetében csupán forrástól számítva (mikor belekerül a tészta) max. 5 percig szükséges főzni a tésztát.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
Egy magas falú serpenyőben olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a paradicsomot.
Mehet rá az oregano, bazsalikom, kakukkfű és a lencse. Ha kevésnek találnánk a szaftját, akkor a tészta főzővizéből keverjünk bele 1-2 evőkanállal.
Ha kész a mártásunk, mehet bele a lefőtt tészta. Alaposan keverjük össze, majd egy jénaiba téve betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe.
Még sütés előtt reszelhetünk rá sajtot is, úgy még finomabb!
További képeket a Facebookon a Paradicsomos-lencsés sült fussili című albumban találsz.
Print Friendly, PDF & Email