IMG_6119

Emlékeimben él egy íz. Én szerettem a menzás vadast, nálunk szerintem jól készítették. Vagy nekem lett volna fura ízlésem?! Ki tudja… 😛Szóval ízemlék. Aztán anyósom annak idején jó pár éve már, mikor első pár alkalommal jártam náluk mondta, hogy vadast készít. Jaj, de megörültem. 🙂 Aztán letörtem. Ő nem szereti a hagyományos vadast, így ő afféle zöldséges ragut vagy nem is tudom én mit készít vadas címszó alatt. Nem rossz, mert finom és szeretem is, de nem vadas. Gyakorlatilag apró lyukú reszelőn reszeli le a répákat, hagymán megdinszteli, rá megy a hús és összefőzi. mint egy pörkölt, csak dúsítva répákkal. Ennyi.

Én viszont most mustárosan, cukrosan, citromlével akartam enni végre. Kellett 10 év mire eljutottam idáig, de szerencsére eljutottam. Lényegében majdnem olyan lett, mint egy Hunyadi rostélyos (merthogy olyat már készítettem kb. 5 éve), szóval a klasszikus vadas ízvilágot csak 75-80%-ában hozza, legalábbis amire én emlékszem. 🙂 Viszont egy biztos: FINOM!

Van aki zsemlegombóccal készíti, mi krumpligombóccal szeretjük nagyon, vagy makarónival/rövid cső tésztával. Általában ez úgy zajlik, hogy készül gombóc, de abból sosem lehet elég, így gyorsan elfogy. És akkor másnap már tésztát kell kifőzni a maradék húshoz. 🙂

A gombóc egyébként jól fagyasztható, így előre is elkészíthető és amikor szükségünk van rá csak kivesszük és megfőzzük. Jó az, ha így előre tudunk dolgozni.

Ebből a gombócból készítjük mi a szilvás gombócot is. 🙂

Na lássuk, hogyan is követtem el ezt a merényletet:

Krumpligombóc:

(kb. 60, nagyobb diónyi gombóc lesz belőle)

1 kg krumpli

1,5 liter víz

kb. 500-520 gramm finomliszt

A krumplikat megpucoljuk, majd felkockázzuk.

A 1,5 liter vízben feltesszük főni és puhára főzzük.

Ha megpuhult leszűrjük, majd áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt sózzuk és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy ne ragadjon már a tészta, lehessen akár nyújtani is. (Ez a szilvás gombóc és a derelye tésztája is.)

Tudom, többen szoktak tojást bele ütni, de én nem teszem. Ha nincs benne tojás, akkor a gombócok jól fagyaszthatók, tapasztalatom szerint ha tojással gyúrom, akkor a fagyóból kivéve szottyos, nyúlós állaga lesz kifőzve. Nem tetszik, nem is hiányzik belőle a tojás.

Szóval liszt. Nyilván a mennyisége lehet több, kevesebb, ez függ a burgonyától és a liszt minőségétől.

Ha összeállt a tészta, akkor gombócokat formálunk belőle, majd jó bő, sós vizet forralunk, amiben kifőzhetjük a gombócokat.

A lobogó vízbe dobunk annyit, amennyi kényelmesen elfér, óvatosan fakanállal rákeverhetünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára.

Egy-két perc után feljönnek a felszínre, akkor még pár percet hagyjuk főni, majd szedjük ki szűrőkanállal.

Én ekkor pici olívaolajjal meglocsoltam az első adag gombócot, a többit rászedtem és összeforgattam. Csak hogy ne tapadjanak össze. 😉

“Vadas”:

2 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

4 közepes sárgarépa

2 közepes petrezselyem

3 babérlevél

1-2 szál petrezselyemzöld , zeller levél

1/2 citrom héja, 1 teljes citrom leve

2 ek cukor

só, bors

3 evőkanál mustár

1 liter szűrt húsleves (vagy 2 leveskocka 1 liter forró vízben feloldva)

2-2,5 dl főzőtejszín

2 ek liszt

1 kg hús (sertéscomb, mint vad hús ;P)

kevés olívaolaj

 

Elsőként vagy a húslevest szűrjük le, vagy elkészítjük az alaplevet.

Ehhez 1 liter vizet kis lábasba teszünk, bele dobunk 2 leves kockát (esetemben szárnyas) és felforraljuk.

A vöröshagymákat megpucoljuk, majd felaprítjuk. Igazából lehet csíkokra is, hiszen majd botmixerrel átmegyünk rajta úgyis. 🙂

A fokhagymákat is megpucoljuk, aprítjuk vagy áttörjük.

Egy kis olívaolajon a hagymákat megfuttatjuk, a fokhagymával együtt, sózzuk is!

A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikázzuk, kockázzuk, mindegy, csak vékony, vagy kis darabok legyenek, hogy mielőbb megpuhuljanak.

Az olajos hagymán a zöldségeket is megfuttatjuk kicsit, majd felöntjük pici levessel, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a petrezselyem, zeller és a babérlevelek is.

A húst idő közben felaprítjuk.

A klasszikus vadas szeletelt, levesben főtt hússal készül, de én felkockáztam a gyerekek számára könnyebb fogyaszthatóság miatt.

Ha a zöldségek megpuhultak, akkor botmixerrel simára pürésítjük, de előtte dobjuk ki a babérleveleket belőle.

Ezután mehet bele a hús, még só, citromlé, héj, cukor és a mustár. Felöntjük a maradék levessel és hagyjuk a húst puhulni.

Ha megpuhult, akkor a tejszínben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy kis forró levet, simára keverjük és bele ötjük a lábasba.

Alaposan elkeverjük, összeforraljuk és el is zárhatjuk.

A krumpligombócokra locsolva tálaljuk.

Nekünk bejön, párom szereti, gyerek megeszi, úgyhogy pipa! 😉

A fázis fotókat megtaláljátok a Facebookon a “Vadas” krumpligombóccal albumban.

Print Friendly, PDF & Email