Valószínűleg a szakmámnak köszönhető, hogy jobban szeretem a sós nasikat, mint az édeset, hiszen minden nap, egész nap édessel vagyok körülvéve. Az ilyen jellegű sósakért vagy a pillekönnyű pogácsákért egyenesen odavagyok!

Tésztához:
150 g vaj
fél tk só
1 tk fűszerpaprika
2 ek tejföl
1 db tojássárgája
15 dkg sajt
25 dkg finomliszt
fél tk sütőpor

Kenéshez, szóráshoz:
1 db tojássárgája
2 ek főzőtejszín
ízlés szerint szezámmag, köménymag, lenmag, mák, nagyszemű só

 

A vajat elkeverjük a sóval, paprikával, tejföllel, tojássárgájával, majd hozzákeverjük a sajtot.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sajtos-vajhoz adjuk, és sima tésztává dolgozzuk.
Zacskóba csomagoljuk, és kb. egy órán át a hűtőben pihentetjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett munkalapon kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk. Vékony rudakra vágjuk akár késsel, akár derelyevágóval.
Megkenjük a tejszínnel elkevert tojássárgával, majd tetszés szerint megszórjuk mákkal, szezámmal, köménnyel és/vagy sóval.

A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.

Nekem picit pirosabbak lettek a rudacskák, mivel a pirospaprikám nagyon szép élénk színű és talán egy picit jobban meglódult az a kiskanál a kezemben, mint kellett volna! 😀
Mindenesetre nagyon nagyon finom rudacskák sültek ki végeredményül, bátran álljatok neki.
Persze más fajtát is tudok mutatni ám! Íme:

Forradalmi sajtos rúd

Sós stanglik

Sós teasütemény

Sajtos masni

Jó sütögetést kívánok! 🙂

Print Friendly, PDF & Email