IMG_9056
A következő süteményt is a “szükség” szülte. Gondoltam a lenmagliszt kerüljön sós, hagyományos süteménybe, így készültek ezek a sajtos rudak.
Erre szintén igaz, hogy nem tartalmaz sikért, így a liszt bizonyos része helyettesíthető csak lenmagőrleménnyel.
De pont elég így, hidd el. És erre is igaz, hogy még finomabb ebben a formában, mint hagyományosan, őrlemény nélkül. Abszolút működik és nem szárad ki másnapra sem.

IMG_9057
Annyi észrevételem volt a tészta gyúrása során, hogy (valószínűleg a lenmagőrleménytől) sokkal masszívabb, robosztusabb volt a tésztája az egésznek. Először féltem is tőle, hogy ebből a kemény tésztából majd nem lesz finom puha sütikém, de szerencsére tévedtem. 🙂
Magyarán, nem olyan volt a tészta állaga, mint megszoktam az ilyen finomságoknál. Sőt, ránézésre olyan lett a tészta, mintha korpával készíteném. 🙂

2-3 nagy tepsihez:

40 dkg finomliszt
15 dkg lenmagőrlemény (Batha-Porta)
10 dkg reszelt trappista sajt
25 dkg zsír vagy margarin (jelenleg az utóbbi)
2 csapott teáskanál só
3 db tojássárgája
2 kis poharas tejföl (280 gr)

Tetejére:
1 db tojásfehérje
15 dkg reszelt trappista sajt
lenmag

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, belegyúrjuk a sajtot és a magőrleményt is, majd a három tojás sárgáját, végül a két pohár tejfölt.
Ha nagyon ragadna, lisztezzünk rá picit.

IMG_9039
Sima tésztává gyúrjuk (dolgozhatunk robotgéppel, de kézzel is nyugodtan.

IMG_9040

IMG_9041

Kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastagságúra.

IMG_9042

Hogy szebben és könnyebben tudjunk dolgozni vele, levágjuk a széleket, hogy egy téglalapot kapjunk. A levágott részeket ezután újra össze fogjuk gyúrni és ugyanígy feldolgozzuk az utolsó szemig.

IMG_9043

Tetejét tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal és lenmaggal szórjuk.

IMG_9044
Majd egy éles késsel vagy derelyevágóval kívánt nagyságúra (de semmiképpen  túl vékonyra) szeleteljük a tésztát.

IMG_9045

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép barnára sütjük őket.

IMG_9046

IMG_9048

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni őket, majd egymásra halmozva tálaljuk.
Bezacskózva megőrzi frissességét!

IMG_9049

IMG_9050

IMG_9051

IMG_9052

A kész rudacskák nem csak csábítóan néznek ki, nagyon finomak is!

IMG_9053

IMG_9054

IMG_9055

Szerintem….süssétek meg! 😀

Ha tetszett, amit láttál, kövess a Facebookon is! 🙂

facer

Print Friendly, PDF & Email