Én is elkészítettem a magam “fáját”, de nem édesen, hanem sósan. 😉
Tésztához:
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 dl tej
1 csapott evőkanál só
1,5 dl étolaj
270 gr parajpüré
Töltelék (fele tésztára):
1 fej hagyma apróra vágva, megdinsztelve, rá két gerezd fokhagyma szintén kicsit megkapatjuk.
Felöntjük kb. 100 gramm paradicsompürével, só, bors, oregano, bazsalikom, kakukkfű. Aztán erre mennek a “díszek”: kukorica, párizsi, lila hagyma, esetleg zöldborsó, stb. Megszórjuk reszelt sajttal.
Ha karácsonyfát szeretnénk, akkor kinyújtjuk vékonyra a tésztát, téglalap alakúra, felére tesszük a töltit, ráhajtjuk a másik felét, majd trapézra vágjuk.
A felső két csücskét levágjuk fenyő formára, de a tetején maradjon vízszintes rész.
Bevagdossuk a tésztát vízszintesen, majd megcsavarjuk az ágakat. A tetején is csavarunk egyet.
Lekenjük sárgájás tejföllel, megszórjuk köménymaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A tészta másik felére a szokott fokhagymás tejfölt kentem. Hajtoványokat készítettem belőle.
A tészta összeállításánál ugyanúgy járunk el, mint itt, csak a tej egy része parajpürére cserélődik.
Csíkos és zebra kalács
Fahéjas koszorú
Vaníliás rózsakalács
Perec egyszeregy – videóval
Csíkos és zebra kalács
Fahéjas koszorú
Vaníliás rózsakalács
Perec egyszeregy – videóval
Csatlakozz hozzám a Facebookon is!