32142_499815670061222_409924550_n

Hajtoványt már több ízben készítettem, egyszer sajtosan, egyszer kakaósan, most pedig már kényszerré vált. 🙂 Egy lavina söpört végig a facebookon, amit Antukné Ildi szép színes kelt háromszögei indítottak el. Nem véletlenül, mert amellett, hogy gyönyörködteti a szemeinket, baromi finomak is. Nagyon jó a tésztája, a tölteléke pedig…. Igazából semmi extra, és mégis!

Már több ízben elkészült ez is, nagyon sokféle töltelékkel…gombásan, zöldborsóval, simán…….határ a csillagos ég!
Utazós kajává vált, vagyis ha hosszabb autóútra megyünk, akkor a virslis kiflik helyett már ilyeneket sütök az útra. 🙂

Tésztához:
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
5 dl tej
1 csapott evőkanál só
2 dl étolaj
( NEM kell bele tojás!!)

Töltelékhez:
30 dkg sonka/párizsi/szalámi kockára vágv
1 db lilahagyma apróra kockázva
1 db kukorica konzerv
25-30 dkg reszelt sajt
2-3 db gerezd fokhagyma
1 db nagy tejföl

Tetejére:
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
szezámmag/lenmag
Elkészítés:
1 dl langyos tejben ( tegyünk bele 1 csipet cukrot) felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasztjuk.

Konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
Megfelezzük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk a sonkát, hagymát, kukoricát, sajtot és feltekerjük (ne lazán, amennyire engedi szorosan!!!!), éles késsel háromszögekre (egészen pontosan trapézokra!!)  vágjuk.

Megkenjük a tetejét tejföl és tojássárgája keverékével.
A tetejére szezámmagot szórunk és 180 fokon (előmelegítve) 15-20 percig sütjük.
Én általában úgy sütöm a kelt tésztás finomságokat, hogy a sütő aljába teszek egy lábasba vizet, hogy gőzben süljenek a dolgok, kivéve pedig megspriccelem vízzel, de ennél ezek a műveletek szükségtelenek.

537034_499815680061221_342985534_n
ddddd
Print Friendly, PDF & Email