IMG_1602Nem lett szép, viszont határozottan finom, sőt: IMÁDOM!

2 kalácshoz:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 dl joghurt
1 db tojás
5 dkg olvasztott margarin
1 csipet só
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

Kakaós részhez:

3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
4 evőkanál víz

A kenéshez:

1 db tojás

 

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kis cukrot és felfuttatjuk.
A keverőtálba tesszük a lisztet, cukrot, olvasztott margarint, a joghurtban elkevert tojást, csipet sót, a citrom reszelt héját és a felfuttatott élesztőt is, majd jól összegyúrjuk, kidagasztjuk.
Ha kész a tészta ketté osztjuk. az egyik feléhez hozzágyúrjuk a vízzel elkevert kakaóból készült masszát.
Egy tálban, sütőpapírral elválasztva vagy két külön tálban, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük a kétféle tésztát.

Ha csíkos kalácsot készítünk, akkor a kétféle tésztát ketté vesszük.
Egy fehéret és egy kakaósat egyforma nagyságúra kinyújtunk, a fehérre tesszük az ugyanakkorára nyújtott kakaósat és a rövidebbik feléről feltekerjük.

Ha zebra kalácsot szeretnénk, akkor nem vesszük félbe a tésztát, hanem a fehéret dupla olyan szélesre nyújtjuk, mint a kakaósat.
A kakaósat rátesszük a fehér felére, majd elvágjuk a vaníliás tésztát és a kakaósra tesszük.
Így fehér-barna-fehér rétegeket kapunk. Kinyújtjuk és ismét ketté vágjuk. Ismét kinyújtjuk, majd megint ketté vágjuk, egymásra helyezzük és ismét kinyújtjuk. Addig ismételjük, míg úgy látjuk, szépen látszódnak a csíkok.
Ezután hosszában 3-ba vágjuk és kicsit megsodorva a csíkokat befonjuk a kalácsot.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, letakarjuk és fél órát ismét kelesztjük.

IMG_1599

IMG_1600

Amint megkeltek, felverünk egy egész tojást, bekenjük vele a kalácsok felületét és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

IMG_1601

Maci kávával igazi retro hangulatot hoz. Jaj, de szeretem. 🙂

Bár nem lett szép a kalács, senkit nem érdekelt. 😀

IMG_1606

Forrás: Ami a konyhámból kikerül

Print Friendly, PDF & Email