IMG_1332

Elég sok dolgot készítek itthon, magunknak. Most így esett ez az ételízesítővel. Bár nem sokat használok, de néha jól esne olyan ételekbe, amikbe egyébként mondjuk nem teszek zöldséget, hogy a maguk friss ízét kiadják.

Szóval készítettem egy adag ételízesítőt. Ugye a szárítás végére az elsőre nagy mennyiségnek tűnő adag bizony összemegy és a szép, élénk színek is kicsit megfakulnak, de az illata……

Amit én bele tettem:

1 nagy zeller gumó
1 karalábé
5 sárgarépa
3 petrezselyem
1 kápia paprika
1 zöld paprika
1 paradicsom (magok nélkül)
2 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 szál lestyán
1 nagy csokor petrezselyem zöld
3 szál zeller zöld

2 ek tengeri só

Minden zöldséget megtisztítottam, apró kockákra vágtam és egy sütőpapírral bélelt tepsire terítettem.
120 fokon 7-8 órán át (vagy10 😛 ) szárítottam úgy, hogy a sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztottam, hogy a keletkezett gőz kiszabadulhasson, ne keringjen odabent.
Néha-néha keverjük át.
Amikor kiszáradtak a zöldségek, húsdarálón ledaráljuk és összekeverjük sóval.
Nekem a tisztított zöldség mennyisége másfél kg volt.
Ehhez a mennyiséghez kevertem 2 ek sót.
Természetesen más arányokkal is készítheted, illetve tehetsz bele másféle zöldséget, vagy épp kivehetsz olyat, amit nem szeretsz. De érdemes elég széles skálában gondolkodni, akkor lesz igazán ízes.

IMG_1319

Ezek a színek, mi!? Fú, eszméletlen. És az illatok…. Réka nem nagyon eszik zöldséget, gyümölcsöt, de ahogy kijött a sütőből csipkedett belőle. Szóval már megérte. 🙂

Na és trappista sajtot készítettetek már otthon? Ha nem, íme a mikéntje. 🙂

De még ezen kívül is rengeteg mindent készíthetsz házilag:

Figurák házilag – fondatból

Tortilla lapok házilag

Chips házilag

Készíts házilag fehér “csokoládét”

Ropi házilag

Készíts sushit házilag!

KUBU házilag

Vaníliás krémtúró házilag

Túró rudi házilag

Ketchup – házilag

Paula….házilag 🙂

Egyelőre ennyi elég is! 😉

Csatlakozz hozzám a Facebookon is! :)

ddddd

Print Friendly, PDF & Email