Egy tökéletes kelt tészta, néhány isteni hozzávaló “feltétnek” és a végeredmény egy fenséges fonott kalács.Annak idején készítettem már hasonlót és az is nagyon finom volt és egyszerű. Akár buli falatkáknak is tökéletes kis copfocskák.
Most pedig emberes külsőt kellett öltsön, mert férjnek készült a holnapi melóba.
Tehát, alapból jött a kolbász, hagyma kombó.
Kemény munkához kell az energia, így jó sok kaját készítettem neki, ezen kívül a kalácson kívül persze.
Tehát, elmesélem, hogyan készül.
80 dkg liszt
1 ek cukor
1 tk só
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 dl olaj
kolbász és hagyma
1 tojás a kenéshez, szezámmag vagy lenmag
Kelt tésztát készítünk.
fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk az élesztőt.
Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, elkeverjük benne a sót.
Beleöntjük a tejet, olajat, majd a felfutott élesztőt és sima tésztát dagasztunk belőle.
A liszt minőségétől függően lehetséges, hogy a dagasztás alatt még kell egy kis lisztet adnunk hozzá.
Tálba tesszük a tésztagombócot és tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben felkarikázzuk a kolbászt és a hagymát. Egészen pontosan a hagymát félbe vágjuk, majd félkarikákra és keresztben azt is ketté, vagyis negyed karikákat készítünk.
Ha megkelt a tészta, akkor 3 felé vágjuk, ne gyúrjuk át.
A három részből lesz a 3 szál a fonáshoz.
Kissé oválisra formáljuk, majd kinyújtjuk, hosszú és keskeny sávra. A hosszú felénél fogva felsodorjuk, majd sodrunk rajta párat, hogy egyenletes legyen.
Így járunk el mindhárom résszel.
Ezután elkezdjük befonni lazán, a végeket az elején és a végén is összecsípve.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortakarikába (Minél nagyobba, legalább 30 cm-esbe) tesszük (de hagyhatjuk simán is egy papíros tepsin), karikára formázzuk.
Ezután a fonatok közé egy karika kolbászt és egy negyed hagymát teszünk.
Töltse ki a formát, de lazán.
Az egész tojást enyhén felverjük és lekenjük a tésztát.
Megszórjuk lenmaggal és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe.
Addig sütjük, míg szép színt kap és átsül. Ez olyan 25-30 perc körülbelül, bár az időt nem mértem.
Az illata már sütés közben is nyálcsorgatásra késztető…
Nem csak az illata finom! A kolbászból kisült zsírt beszívta a tészta, szeletelve, kevéske vajjal, vagy magában is tökéletes.
Kalács fonási segítségek (briós, hatos fonás)