Mostanában egyre többször fordul elő a “nem tudom mit főzzek” probléma. Így jönnek aztán azok az ételek, amiket életemben nme készítettem még. Pakolás közben hirtelen bevillant a hentes tokány, mint ételnév. Fogalmam nem volt, miből áll, de gondoltam nem érdekel, ezt készítem, legyen benne bármi is. 😀

Szerencsére minden hozzávaló volt itthon, így neki is álltam. Rossz nem lehet alapon. És nem is lett rossz!

60 dkg sertéscomb
10 dkg szalonna
1 fej közepes hagyma
4 gerezd fokhagyma
7 dkg sűrített paradicsom
15 dkg gépsonka
10 dkg csemege uborka
1 dl fehérbor
só, bors

A szalonnát csíkokra vágjuk és kisütjük a zsírját.
Én ezután kiveszem a megsült darabokat, majd a végén ízlés szerint mindenki tesz magának annyit amennyit akar.
A hagymát vékony csíkokra vágjuk és a szalonna kisült zsírján megdinszteljük.
A húst felcsíkozzuk (Száliránnyal merőlegesen.), a fokhagymát felaprítjuk, majd együtt kerülnek a megpirult hagymára.
Sózzuk, borsozzuk, majd saját levében pároljuk míg majdnem puha lesz.
A sonkát és az uborkát is felcsíkozzuk közben.
Amikor a hús már majdnem puha elfőzzük róla a vizet, hozzákeverjük a sonkát és az uborkát, lepirítjuk kissé, felöntjük a paradicsommal és elkeverjük.
Jól átforgatjuk a tokányt, mahd felöntjük a fehérborral és kb 1,5 dl hideg vízzel.
Ezután nincs más hátra, mint puhára főzni a húst. 🙂 Ez kb 10-15 perc.
Ne főzzük le róla az egész szaftot, ne száradjon ki a husi!

Bevallom a színe végett pici pirospaprikát is elkevertem benne a vége előtt.

Mivel mindig elpárolog a bárszekrényből a száraz fehérbort, így ismét muszáj voltam egy kései szüretelésű Tokaji Cuvée-t beáldozni a kajához. Nem tett rosszat ennek sem az édessége. 😉

Legutóbb a rókagombás tésztához kellett felbontanom egy Tokaji Cuvée-t, de persze azt sem rontotta el! 😉

Tarhonyával tálaltam. Ha még esetleg soha nem készítettetek tarhonyát, itt megtudhatjátok, hogyan készül.

Jó étvágyat!

 

Print Friendly, PDF & Email