Imádjuk a gombát! Igaz, általában a barna csiperkéig jutunk, de most hozzájutottunk egy kis adag gyönyörű rókagombához!

Az igazság az, hogy nekem aztán tök mindegy konzerves vagy friss, csak gomba legyen. Persze nyilván az utóbbinak jobban örülök.
Csodálatosan néz ki, nem igaz? Megmosogattam őket, majd feldaraboltam. Sokat tipródtam, mihez kezdjek vele, hogy a lehető legjobb módon használjam fel. Nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy midnenképpen metéltet álmodtam mellé. Persze házit. Más kérdés, hogy a tészta gyúrásához viszont sem időm, sem hangulatom nem volt.
Innentől tulajdonképpen adta magát, hogy valamiféle ragu lesz belőle. Nade milyen?

Tökéletes választás

Sherpa konyhájában akkor kutakodtam kb utoljára, amikor elindítottam a saját oldalamat. ennek idestova lassan 10 éve…gyerekek, az rengeteg idő!
Na szóval a rókagombás metélt keresését elindítottam a guglin, majd számomra ismerős és szimpatikus oldalakra kalandoztam. Mert a régi, jól bevált, ismerős oldalakban nem csalódom.

Most is így lett!
Mennyei kaját kaptam végeredményül és ennek a receptjét most meg is osztom veletek!

Ennyi az egész

1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1/2 kg darabolt rókagomba
1 dl fehérbor
kakukkfű ,oregano, só, bors
2,5 dl tejszín
1 csomag spagetti/metélt

Mindenek előtt még egy vallomással tartozom

Az van, hogy amikor véletlenül eszembe jut bort használni bármilyen ételhez, rendszerint sosincs itthon. Vörös se, de fehér meg pláne. Most szerencsém volt, mert a kedvenc Tokaji Cuveémből volt itthon egy palackkal. Nade annak 3000 ft palackja és az a palack mégcsak nem is 7 decis, csak fél lityós. Na…ez a bor ment bele. 😀 Hogy legyen értelme, picit többet is löttyintettem bele, mint 1 dl. És mennyei lett!

Na szóval a vöröshagymát apróra vágjuk és kevés zsiradékon megdinszteljük. Rátörjük a fokhagymát, majd a rókagombát is. Sózzuk, borsozzuk, majd miután a gomba picit összeesett felöntjük a borral. Ha szükséges még egy pici vizet is löttyinthetünk alá, majd lefedjük picit, hogy megpuhuljon a gomba.
Ha ez megtörtént, akkor ráöntjük a tejszínt és a zöldfűszerekkel alaposan megszórjuk.

Még egy apró kitekintés

Idén tavasszal a nagy covidnak “hála” rengeteg mindennel haladtunk a kertben. Ez ugyan még nem a végleges kinézete, de muszáj voltam valahova eldugdosni a fűszernövénykéimet, hogy szépen gyarapodjanak. (Azóta gyönyörűen bedúsultak.) Kakukkfű és oregano is van, így innen kerültek a raguhoz a kis drágák! Frissen. 🙂

Szóval addig főzzük a cuccost, míg besűrűsödik.

Közben a tésztát is főzzük ki. Nálam most tricolor spagetti volt a soros. A végén pedig forgassuk össze az egészet! Te jóóó ég! Annyira finom, hogy elmondani nem tudom!

Fél óra alatt megvan a vacsi. Vagy egy finom ünnepi ebéd! Komolyan ezt a fogást simán el tudom képzelni egy ünnepi asztalon is. Főleg finom, édes minőségi borral készítve! 😀
Ja és a maradékot nem ittam ám meg főzés közben. Eltettem a következő adaghoz. 🙂

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email