Rengeteg almánk volt és muszáj voltam felhasználni, mert elkezdtek sajnos rohadni. Mi mást süthettem volna, mint almás pitét.
50 dkg liszt
20 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag sütőpor
csipet só
2 dl tejföl
1 tojás sárgája a kenéshez
3 kg alma (héjastul, magházastul számolva)
cukor, fahéj
Az almát megpucoljuk, lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, fahéjjal és ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd félretesszük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk. (Igen, ebben nincsen tojás, tökéletesen működik így is.)
Az egyiket lisztezett munkalapon kinyújtjuk.
Vajjal vagy margarinnal kikent tepsibe ( 30*39 cm – nekem sütőkeret alulról sütőpapírral bélelve) tesszük, az almát rásimítjuk – miután a levét kinyomkodjuk – és befedjük a másik lappal.
Megkenjük tojássárgával és megszurkáljuk villával.
Villával a tetejére húzhatunk csíkokat kedvünkre.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Ha kihűlt porcukorral megszórjuk a tetejét.
Egyéb almás finomságok a blogon:
Hálós almás pite
Almás-csokis mini muffinok
Rusztikus diós-almás
Sült alma likőr
Rostos almalé
Birsalmasajt / Birskörtesajt
Almás pite karamellásan, fehér csokisan
Almarózsa
Forrás: http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/mesealmas/
Kövess a Facebookon is: