IMG_6441

Az igazán szerencsés emberek közé tartozom, ugyanis sok-sok bio almát szüretelhettünk. Ezek az almák valóban permetszer mentesek, semmivel nincsenek kezelve, gyönyörű színük van és ami a legjobb, a bolti almával ellentétben ez nem barnul meg, míg felszeletelek egy darab almát. Sőt! Pár óra elteltével sem kezd el barnulni.

Pár hete vettünk a boltban almát. Szép volt, húúúúú, de szép volt. Elkezdtem felszeletelni a lányomnak és mire végeztem a szeletek tiszta barnák voltak. Ez kicsit elkeserített. Persze nem csodálkozom ezen sem, csak megemlítettem. És akkor a viaszos rétegről, ami rajtuk van már nem is beszélek.

Szóval sok alma. Mivel nem lehet folyton almás pitét enni (de megpróbálni meg lehet ;)), ezért gondoltam egy kis almalevet készítek. És most jut eszembe adós vagyok még az őszilé receptjével is. o.O

Csak kisebb adagban készítettem elsőre.

2,5 kg alma
25 dkg cukor
2,5 l víz
1 csapott teáskanál citromsav
A megtisztított, magházától megszabadított negyedekre vágott almát a cukorral, citromsavval és a vízzel addig főzzük, amíg megpuhul. Botmixerrel pürésítjük.
Szitán áttörjük (így biztosan nem marad benne héj, vagy magház maradvány esetleg mag).
Újra felforraljuk, majd azonnal csírátlanított üvegekbe merjük és száraz dunsztban hűtjük ki.
Nem nagy kaland az egész! Nincs benne tartósítószer, csak cukor.
Azért érdemes kóstolni és esetleg később cukrozni, mert a felhasznált alma édességétől nagyban függ mennyi cukrot is adagolunk még hozzá.
Én picit savanykás almából készítettem. A színét tekintve: gyönyörű piros héjú almám volt, így szépen rózsaszínre színezte a levet. 🙂
Ebből a mennyiségből 4-5 liter almalé készíthető. Párom kapásból lenyom ebből egyszerre 7 decit, szóval soká’ nem tart. 🙂
További képeket a Facebookon a Rostos házi almalé albumban találsz.
Print Friendly, PDF & Email