Beindult a szaloncukor gyártás idén is.
Mostanában már minden évben én készítem a szaloncukrot lassan az egész család számára is.
Idén az első a zserbós volt, amit bevallom őszintén pár óra alatt be is termeltem pociba. Szerencsére azért lőttem róla 1-2 képet. 😛
Pontos arányokat nem tudok írni, mert ez a világ legegyszerűbb szaloncukra (a marcipános után).
Darált diót (kb. 10-15 dkg-ból lesz mérettől függően 15-20 db szaloncukor) összekeverünk pár kanál házi baracklekvárral és ízlés szerint porcukorral.
Fontos, hogy finom, ízes legyen, mégis formázható.
Tehát ha kész, akkor kis ovális formákat készítünk belőle.
Aztán jön a csokizás.
Jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk.Temperáláshoz bővebb segítséget ITT találtok.
– Ha beoltós módszerrel szeretnétek temperálni, akkor a csoki 2/3-át olvasszátok meg a szokott módon mikróban vagy vízgőz fölött, vagy ahogy szoktátok, csak ne égjen meg! Ha felolvadt, akkor a vízgőzről levéve keverjük el benne a maradék 1/3 csokoládét. Addig keverjük, míg teljesen felolvadnak a darabok és használhatjuk is.
– Ha rendesen temperálunk, akkor az összes csokit felolvasztjuk 40-42 fokra, majd folyamatosan kevergetve (akár hideg vízfürdőbe téve) lehűtjük 27 fokosra, majd visszamelegítjük 31-32 fokosra.
Akármelyik módszert használjuk a csoki olvasztás közben egy kis kanállal veszünk ki a csokiból és egy sütőpapírral bélelt tálcára az ovális falatkáinknak megfelelő méretű csokipacákat kenünk.
Ezekre azonnal ráültetjük a töltelékeinket és mehetnek vissza a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csoki.
Ezáltal a csoki talp által sokkal könnyebben fogjuk tudni mártani a bonbonokat.
Szóval temperáljuk a csokit.
Amikor a temperálással végeztem, akkor veszem ki a hűtőből az előkészített félkész termékeinket és a temperált csokiba mártjuk villával.
Talppal felfelé dobjuk a csokiba és villával alá nyúlva kiemeljük.
Kicsit lekocogtatjuk róla a felesleges csokit, lehúzzuk a villa aljáról a felesleget és sütőpapírral borított tálcára tesszük.
Ha a csoki megdermed csomagolhatjuk is.
Még több szaloncukor a blogon:
Nugátos szaloncukor
Még több szaloncukor a blogon:
Nugátos szaloncukor
Kókuszos szaloncukor
Zselés szaloncukor
Konzum szaloncukor
Marcipános szaloncukor fahéjas aszalt szilvával
Karácsonyi recepteket pedig itt találsz (kattints a képre).