zselés szalon

A szaloncukrok sorában a következő delikvens, amit házilag készítettem: a zselés. Elmondanám, hogy az első próbálkozás kudarcba fulladt, pedig nem mondtam volna meg elsőre, hogy nem lesz olyan egyszerű, mint hittem volna. Ez nem ízesített, színezett löttyből van,m int a bolti zselések, ez 100%-os gyümölcsléből készült! Azért ez jobban hangzik, nem? Te is a házira szavazol idén?

Igazából ma kókuszosat szerettem volna készíteni, de eltérítődtem, tekintve, hogy az emlékezetemben úgy élt, van a hűtőben tejszín, de szembesülnöm kellett vele, hogy nincs. Így maradt ez az opció.
A bolti zselés szaloncucuhoz képest nagy eltérés, hogy ennek valóban erőteljes íze van, mivel valódi gyümölcsléből készült, nem pedig valami ízesített, színezett vízből. Erről rögtön tudnék is mesélni kicsit. Volt elfekvőben a kamrában ilyen nóném “gyümölcsös ivólé” kékszőlő ízben. Gondoltam azzal tesztelek. De bakker ez a vizes semmiség annyi zselatint megzabált és alig akart megkötni, hogy megszenvedtem vele rendesen. Aztán furán viselkedett mártás közben is, végül berágtam és kihajítottam mindet úgy, ahogy volt. Az egészben csak azt a nagyjából 4 dkg csokit sajnáltam, ami rátapadt az első két zselés förmedvényre.

Szóval az első zselés szaloncukor projektem kudarcba fulladt, gondoltam többre megyek a 100%-os gyümölcslével. És igen, határozottan más az élmény. 🙂

Hozzávalók kb. 14 darabhoz:

2 dl 100%-os narancslé (akármilyen más gyümölcslével is tökéletes lesz)
1 ek méz
4 teáskanál zselatin (por)15 dkg étcsokoládé

Először is keressünk egy műanyag jégkocka tartót (ne azt a nagyon merev fajtát, puhább műanyagot, hogy szükség esetén picit ki tudjuk nyomni belőle az anyagot), vagy szilikonos bonbon formát vagy egyszerűen egy négyzet vagy téglalap alakú műanyag dobozt.

A gyümölcslevet egy kis lábasban feltesszük forrni a mézzel. Felforraljuk, majd a zselatinhoz kiszedünk 3-4 kanállal és alaposan elkeverjük. Beleöntjük a zselatinos keveréket a lábasba és újra forraljuk.Ezután a forma mélyedéseibe csurgatjuk az anyagot és hagyjuk szobahőmérsékleten, vagy hűtőben megdermedni. Hűtős dermedés esetén úgy egy óra múlva már dolgozhatunk is tovább velük.
Ahogy kivesszük a hűtőből kissé az ujjunkkal óvatosan lazítsuk körbe a zselét, válasszuk el picit óvatosan a formától, majd fejjel lefelé fordítva kis nyomással segítsük őket a világra. 🙂
Itt elkövettem egy hibát: kellett volna hagyni szobahőmérsékletűre “melegedni” a zselés darabokat, ha elkészítitek, Ti várjatok vele, ne legyenek hidegek a kis halmok.
Tehát, megvárjuk, míg szobahőmérsékletűek lesznek, majd temperáljuk a csokinkat.
Jó minőségű étcsokoládét használjunk. Én 53%-os csokiba mártottam őket, Callebautba, de lehet kapni jó minőségűt a Lidl-ben is….végső soron mondjuk a Tibi csoki is megfelel.

Temperáláshoz bővebb segítséget ITT találtok.
Ha beoltós módszerrel szeretnétek temperálni, akkor a csoki 2/3-át olvasszátok meg a szokott módon mikróban vagy vízgőz fölött… vagy ahogy szoktátok, csak ne égjen meg! Ha felolvadt, akkor a vízgőzről levéve keverjük el benne a maradék 1/3 csokoládét. Addig keverjük, míg teljesen felolvadnak a darabok és használhatjuk is.
Ha rendesen temperálunk, akkor az összes csokit felolvasztjuk 40-42 fokra, majd folyamatosan kevergetve (akár hideg vízfürdőbe téve) lehűtjük 29-30 fokosra, majd visszamelegítjük 31-32 fokosra.
A temperálás azért fontos, hogy ne olvadjon a csoki azonnal meg, ahogy kibontod a csomagolást, plusz roppanós burkot képez a töltelék körül.

Ha temperáltuk a csokinkat, akkor a zseléket talppal lefelé dobjuk a csokiba és villával alá nyúlva kiemeljük. Kicsit lekocogtatjuk róla a felesleges csokit, lehúzzuk a villa aljáról a felesleget és sütőpapírral borított tálcára tesszük.
Lekocogtatni azért fontos a felesleget, hogy szép vékony burka legyen.
Ha a csoki megdermed csomagolhatjuk is.

Nem olyan nagy macera ez, mint sokan gondolják és látjátok nem is feltétele a készítésének a maghőmérő. Ezen kívül ezt mind elkészíthetitek úgy is, ha polikarbonát vagy szilikon bonbonformában bonbonként készítitek el. Készítetek egy vékony csoki hüvelyt, abba megy a töltelék és letalpaljátok. Ehhez segítséget itt találtok. Ne féljetek kipróbálni.

Most játszhattok egy csomag szaloncukorért (többek között), amit én készítek majd a nyertesnek, kattints IDE a részletekért.

Még több szaloncukor a blogon:
Marcipános, fahéjas aszalt szilvás szaloncukor készítése: ITT.
Konzum szaloncukor (epres): ITT.
Igyekszem még több szalon cukrot elkészíteni még az ünnepek előtt, hogy idén Ti is a házi szaloncukorra szavazzatok a bolti helyett! :)

További képeket a készítés menetéről is a Facebookon a Zselés szaloncukor albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email