IMG_7373

A sorban következő szaloncukor nekem a nugátos volt. Tulajdonképpen azért ez, mert készítettem egy adag nugátot házilag, melynek apropója az lett volna, hogy az óvónéninknek kreáljak házi Tofiffee-t. De frissen túl darabosnak tűnt. A cukor miatt és nem igazán jött be, mikor készen lettek a kis bonbonkák. Ezért maradt egy “nagyobb” adag. Ott árválkodott a hűtőben.

Tudtam én, hogy jó pár adag szaloncukrot kell még készítenem idén, ezzel el is kezdődött a gyártási sorozat.

Nugátot hozzá venni is lehet (elvileg, bár én felénk még sosem láttam), de én házilag készítettem mint már mondtam, az ITT leírt módon.

A hűtőben kőkeményre dermedt nugát masszát jól átgyúrtam, a kéz melegétől szépen felpuhult, majd kis darabokra porcióztam és ovális formára alakítottam a cafatokat.
Egy teljes adag masszából nagyon sok kijön. Nekem már nem volt teljes adag, de így is kijött belőle 22 db. Szerintem teljes adagból lett volna 40 is. 🙂

Mire végzel a gömbölygetéssel, addigra a külsejük szépen dermed, így utána még tudunk egyengetni a felszíni esetleges hepehupákon.

15-20 dkg étcsokoládét összetördelünk.
Jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk. Temperáláshoz bővebb segítséget ITT találtok.

Ha beoltós módszerrel szeretnétek temperálni, akkor a csoki 2/3-át olvasszátok meg a szokott módon mikróban vagy vízgőz fölött, csak ne égjen meg!
Ha felolvadt, akkor a vízgőzről levéve keverjük el benne a maradék 1/3 csokoládét.
Addig keverjük, míg teljesen felolvadnak a darabok és használhatjuk is.
Ha rendesen temperálunk, akkor az összes csokit felolvasztjuk 40-42 fokra, majd folyamatosan kevergetve (akár hideg vízfürdőbe téve) lehűtjük 30 fokosra, majd visszamelegítjük 31-32 fokosra.
Akármelyik módszert használjuk a csoki olvasztás közben egy kis kanállal veszünk ki a csokiból és egy sütőpapírral bélelt tálcára az ovális falatkáinknak megfelelő méretű csokipacákat kenünk.
Ezekre azonnal ráültetjük a töltelékeinket és mehetnek vissza a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csoki. Ezáltal a csoki talp által sokkal könnyebben fogjuk tudni mártani a bonbonokat.

Szóval temperáljuk a csokit.
Amikor a temperálással végeztem, akkor veszem ki a hűtőből az előkészített félkész termékeinket és a temperált csokiba mártjuk villával.
Talppal lefelé dobjuk a csokiba és villával alá nyúlva kiemeljük. Kicsit lekocogtatjuk róla a felesleges csokit, lehúzzuk a villa aljáról a felesleget és sütőpapírral borított tálcára tesszük. Hagyjuk, hogy megkössön a csoki.
Ha a csoki megdermed csomagolhatjuk is.

Még több szaloncukor a blogon:
Marcipános, fahéjas aszalt szilvás szaloncukor készítése: ITT.
Konzum szaloncukor (epres): ITT.
Zselés szaloncukor (narancsos): ITT.
Kókuszos szaloncukor: ITT.

Még nem késő belekezdeni a gyártásba! 😉

További képeket a Facebookon a Nugátos szaloncukor című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email