Főzni kellett. Gyorsan, finomat, de szinte semmim nem volt itthon. Ez lett belőle.
Aki olvas az tudja, nem vagyok az a kísérletezős fajta. Pontosabban nem nagyon találok ki dolgokat, többnyire mert erre már lusta vagyok.
Tegnap pedig igencsak főzni kellett volna valamit. Viszont alig volt itthon valami, így ki kellett találni, a kevés hozzávalóból vajon mi finomat tehetnék az asztalra, ami húsos is, nem tészta, stb.
Húsom úgy volt itthon, hogy volt a fagyasztóban 3 db saját készítésű húspogácsa, ami a legutóbbi hamburgerezésünkből maradt meg.
Ez a 3 pogácsa összességében hagymával együtt 30 dekányi húsmennyiséget jelentett. Mivel 4-en vagyunk ez igen csekély adagnak minősült.
Valamivel fel kellett turbózni és burgonya híján valami köret szerűséget ki kellett találni. Ami nem tészta. De rizst sem akartam. Mi legyen? Palacsinta. 🙂
Tehát a hozzávalók:
1 adag palacsinta (Az ITT leírt módon készült. Cukor helyett kevés pirospaprikával, sóval, borssal, tetszőleges fűszerekkel ízesítve.)
1 kisebb cukkini jól megmosva, uborkagyalun legyalulva vékony szeletekre
3 db húspogácsa (Az itt leírt módon készült. Ennek hiányában 30 dkg darálthús, 1 fej vöröshagyma felkockázva.)
kevés olívaolaj
1 marék zöldborsó
paradicsompüré és kevés víz
1 sült paprika pépesítve (opcionális)
pirospaprika, só, bors, fűszerek
1 nagy pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
20 dkg trappista sajt
feta sajt morzsolva (opcionális)
A palacsintákat a szokott módon kisütjük. Nekem kis méretű palacsintasütőm van, így az egy adag palacsinta 18 db-ot jelentett, ami pont elég volt.
Az olajon a hagymát megdinszteljük, majd mintha bolognai szószt készítenénk, elkészítjük a darált húst.
A pirospaprikás hagymán fehéredésig kevergetjük a darált húst, majd fűszerezzük és felöntjük paradicsompürével és kevéske vízzel. Itt én beledobtam egy passzírozott sült paprikát is az íze miatt.
Annyit öntsünk rá, hogy ne legyen túl szaftos, de a körülbelüli 20 perc rotyogás alatt se főjön el teljesen a szaftja.
A vége felé beledobjuk a zöldborsót. (nekem fagyasztott volt)
A palacsintára középre fedésben tegyünk 3-4 karika cukkinit. Rá a húsos ragut, majd csavarjuk be a palacsintába és fektessük egy kiolajozott tepsibe.
A tepsim mérete 19*33 cm.
Pont elfért benne minden.
Azt a pár darab palacsintát, amibe nem került töltelék, oldalra tettem szegélyként, felcsavarva őket.
A tetejére tejfölben elkevertem 2 felaprított fokhagyma gerezdet. Befedtem vele a palacsintákat, majd megszórtam a reszelt, morzsolt sajtokkal.
200 fokra előmelegített sütőben sütöttem 20-25 percig, majd rágrilleztem a tetejére, hogy megpiruljon a sajt. 🙂
Ennyi volt. És nagyon finom. Különleges, mert palacsintát a legtöbbünk édes formában fogyaszt vagy maximum a hortobágyi verziót ha ismerik még… persze tisztelet a kivételnek.
További palacsinták a blogon:
Csatlakozz hozzám a Facebookon is és légy egyike a közel 10.000 követőnek! 🙂