Az internetet bogarászva találtam ezt a receptet és megtetszett. Nekem nagyon bejönnek ezek a sült palacsintás dolgok, gondoltam akkor kipróbálom. Előre szólok, hogy olyanoknak, akiknek annyira nem fekszenek a szárazabb ételek, nem ajánlom, mert főzés-sütés közben hiába van szaftja, el fől-sül a dolog.
Ami azt illeti mégsem teljesen az eredeti receptet készítettem el, annyit változtattam, hogy baconnel béleltem ki a sütőtálat – és milyen jól tettem! 🙂 – valamint tejföl hiányában a szósszal locsoltam meg a palacsintákat és rögtön megszórtam sajttal, mielőtt betoltam a sütőbe… ja, és a palacsinta is a bevált receptem alapján készül (azt lentebb már javítva olvashatod).
Ezekkel a kajcsikkal csupán annyi a baj, hogy nem olyan hami, amiből másnapra is marad. Pontosabban kipróbálás után ha ízlik, lehet dupla adagot csinálni legközelebb.
A recept by Gerdi:
A palacsintához (sós):
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
1,5 dl víz vagy szóda
csipet só
2 ek olaj
A töltelékhez:
50 dkg darált hús
1 fej hagyma
2-3 ek napraforgó olaj
1 közepes sárgarépa
só, bors, pirospaprika
2 kis doboz sűrített paradicsom (500 g-os Lidlben kaphatót használtam)
1 mk morzsolt oregánó
kevés bazsalikom

A tetejére:
3 dl tejföl
kevés pirospaprika
vagy
bacon szalonna
sajt
Elkészítés:
A palacsinta hozzávalóiból kevés víz vagy ásványvíz hozzáadásával tésztát kavarunk. A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk belőle, kb. 12 darab lesz.
A hagymát apróra vágjuk, az olajon világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, a lereszelt répát (ez el is hagyható), sózzuk, borsozzuk.
Morzsalékosra pirítjuk. Ráöntjük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a pirospaprikát és a zöldfűszereket, kis vízzel felöntjük, összefőzzük.
A palacsintákat megtöltjük a kész töltelékkel. Én a palik két szélét ráhajtottam a töltelékre…
…aztán kezdtem feltekerni, így lezárva a palacsinták végeit.
Egy tűzálló tálat vagy tepsit vékonyan kiolajozunk, belepakoljuk a palacsintákat.

A tejfölben elkeverünk 1-2 késhegynyi pirospaprikát, rákenjük a palacsinták tetejére. Na, itt jött rá nekem a szósz…és megszórjuk jó sok reszelt sajttal. Ha tetszik…

Előmelegített sütőbe toljuk, addig sütjük, míg kissé megpirul a teteje, mert gyakorlatilag minden készre van sülve-főve benne. Csak hogy “összeérjenek” az ízek. 🙂
És íme egy palacsinta a kész műből:
Kettévágva ehhez hasonló, bár a fényképezési technikám hagy némi kívánni valót maga után! :S
Mindenesetre nagyon finom kis kaja és miközben a második palacsintát fogyasztottam eszembe jutott, hogy tiszta lasagna íze van. Szóval a következő alkalommal tejjel öntöm fel a paradicsomszószt, jóval több levet igyekszem hagyni rajta, több sós palacsintát csinálok és csak a lasagna tésztához hasonlóan fogom rétegezni őket a hússal. Máris csurog a nyálam.
És ami még fontos: én akkora jénaiban csináltam, amiben épp elfér. Ekkora adag lasagnát kapok a bolti dobozosból is és tanulva az esetekből mindig tepsire rakom a jénait, hogy a szaft (jelen esetben a szalonna kisűlt zsírja és a szósz leve) ne a sütő aljára érjen és égjen le, hanem a tepsin landoljon.
Anyám mikor meglátta, hogy szalonnával bélelem a jénait eköré a kaja köré, azt mondta jó nehéz, tömény kaja lesz. De százszor jobb, mintha simán vajaztam volna, vagy bármi, úgyhogy ajánlom mindenkinek!

Jó étvágyat! 🙂

Print Friendly, PDF & Email