Linzer is meg nem is. đ
TulajdonkĂ©ppen ez egy keksz box egyik eleme, de termĂ©szetesen önmagĂĄban is kĂ©szĂthetĆ.
A keksz box lĂ©nyege, hogy van egy alaptĂ©szta, amit bekeversz, majd több rĂ©szre osztasz Ă©s a kĂŒlönbözĆ sĂŒtik szerint plusz ĂzesĂtĂ©st, alapanyagot adagolsz az alaptĂ©sztĂĄhoz. Ăgy kis munkĂĄval többfĂ©le kekszet lehet produkĂĄlni. Ami az Ăzek variĂĄlĂĄs tĂșl a szemet is gyönyörködteti.
Remek gasztro ajĂĄndĂ©k, akĂĄr cĂ©ges rendezvĂ©nyre, akĂĄr a tanĂĄroknak, akĂĄr csalĂĄdon belĂŒl Ă©s ezerfĂ©lekĂ©ppen variĂĄlhatĂł. A reggeli kĂĄvĂ© mellĂ© is nagyon jĂł kipattintani a kekszes doboz tetejĂ©t egy kis rĂĄgcsĂĄĂ©rt, nem?
Az alaptészta
TulajdonkĂ©ppen egy vajas keksz. Nekem egybĆl a dĂĄn keksz jutott eszembe. Amit jĂł borsos ĂĄron lehet kapni az ĂŒzletekben, fĂ©mdobozban. TermĂ©szetesen ez a hĂĄzi verziĂł sokkal finomabb, de kĂ©tsĂ©g kĂvĂŒl hasonlĂł a metĂłdusa a dĂĄn keksz gyĂĄrtĂĄsĂĄnak. Ăs szĂ©tolvad a keksz a szĂĄdban. Hmmmmm….
Az alaptĂ©szta receptjĂ©t ide kattintva Ă©red el. Mivel az 5 adag kekszhez van szĂĄmolva (hiszen ha boxot szeretnĂ©l kĂ©szĂteni, akkor az esetben 5 kĂŒlönbözĆ kekszet kĂ©szĂtesz), ezĂ©rt ha csak ezt a kekszet szeretnĂ©d elkĂ©szĂteni, akkor CSAK 1 rĂ©sz alaptĂ©sztĂĄt kĂ©szĂts.
Ahhoz kell mĂ©g hozzĂĄgyĂșrni az alĂĄbbiakat:
50 gr liszt
1 tk vanĂlia aroma
lekvĂĄr a töltĂ©shez ĂzlĂ©s szerint (nĂĄlam hĂĄzi sĂĄrgabarack)
A lisztet Ă©s aromĂĄt gyĂșrjuk a tĂ©sztĂĄhoz Ă©s kicsit nyĂșjtsuk ki kĂ©t sĂŒtĆpapĂr között, majd Ășgy ahogy van tegyĂŒk hƱtĆbe fĂ©l ĂłrĂĄra. Könnyebben megtartja a formĂĄjĂĄt, ha a vaj kissĂ© visszadermed.
Teheted zacskĂłba is, ĂĄm ha kicsit kisodorva kĂ©t sĂŒtĆpapĂr közt teszed be, akkor gyorsabban dermed a tĂ©szta, mint egy nagy gombĂłc formĂĄjĂĄban.
Ăs a többi
A pihentetĂ©s utĂĄn kb. 6 mm vastagra nyĂșjtjuk kĂ©t sĂŒtĆpapĂr között vagy lisztezett felĂŒleten a tĂ©sztĂĄt Ă©s 4 cm-es kör alakĂș kiszĂșrĂłval (de lehet mĂĄs forma is đ ) kiszĂșrjuk. PĂĄros szĂĄmĂș tĂ©szta tallĂ©runk legyen, a felĂ©nek a közepĂ©t szĂșrjuk ki valami mĂĄs alakĂș kis kiszĂșrĂłval.
HelyezzĂŒk sĂŒtĆpapĂrral fedett tepsire Ă©s ha van idĆnk Ă©rdemes mĂ©g visszatenni tepsistĂŒl a jĂł hideg hƱtĆbe egy kicsit. Ha jĂł hideg, jĂł dermedt a tĂ©szta, sĂŒtĂ©s közben könnyebben megtartja majd a formĂĄjĂĄt. (Ami fontos, tekintve mennyi vaj van a tĂ©sztĂĄban!)
170-180 fokon sĂŒssĂŒk kb. 15 percig. Ăpp csak kapjon szĂnt, könnyen barnul, figyeljĂŒnk oda!
EzutĂĄn hagyjuk kihƱlni, majd ĂzlĂ©sĂŒnknek megfelelĆ lekvĂĄrral tapasszunk össze egy teli tallĂ©rt egy lyukassal.
Werk fotĂł: nĂ©ha egy ruhadarab is tökĂ©letes kellĂ©k a fotĂłzĂĄshoz. đ
Hagyjuk pihenni a sĂŒtemĂ©nyt, hogy a lekvĂĄrt kissĂ© beszĂvhassa a keksz.
Porcukorral is szĂłrhatjuk, illetve fehĂ©r- vagy Ă©tcsokival meg is csĂkozhatjuk a tetejĂ©t.
Ez a tĂ©szta egyĂ©bkĂ©nt akĂĄr 10 nappal elĆbb elkĂ©szĂthetĆ, hƱtĆben tĂĄrolhatĂł vagy a kisĂŒlt kekszek 1 hĂ©ten ĂĄt lĂ©gmentes dobozban eltarthatĂłk.
JĂł sĂŒtögetĂ©st! đ
A keksz boxból még több elemet, illetve magåt a boxot, itt talålod: