Red velvet…. végeredményben teljesen illik rá: piros is, olvad is a szádban, bársonyosan….kiváló!

Tulajdonképpen ez egy keksz box egyik eleme, de természetesen önmagában is készíthető.

A keksz box lényege, hogy van egy alaptészta, amit bekeversz, majd több részre osztasz és a különböző sütik szerint plusz ízesítést, alapanyagot adagolsz az alaptésztához. Így kis munkával többféle kekszet lehet produkálni. Ami az ízek variálás túl a szemet is gyönyörködteti.

Remek gasztro ajándék, akár céges rendezvényre, akár a tanároknak, akár családon belül és ezerféleképpen variálható. A reggeli kávé mellé is nagyon jó kipattintani a kekszes doboz tetejét egy kis rágcsáért, nem?

Az alaptészta

Tulajdonképpen egy vajas keksz. Nekem egyből a dán keksz jutott eszembe. Amit jó borsos áron lehet kapni az üzletekben, fémdobozban. Természetesen ez a házi verzió sokkal finomabb, de kétség kívül hasonló a metódusa a dán keksz gyártásának. És szétolvad a keksz a szádban.  Hmmmmm….

Az alaptészta receptjét ide kattintva éred el. Mivel az 5 adag kekszhez van számolva (hiszen ha boxot szeretnél készíteni, akkor az esetben 5 különböző kekszet készítesz), ezért ha csak ezt a kekszet szeretnéd elkészíteni, akkor CSAK 1 rész alaptésztát készíts.

Ahhoz kell még hozzágyúrni az alábbiakat:
50 gr liszt
1 tk vanília aroma
piros por vagy gél ételfesték
Töltéshez fehércsoki, 30%-os habtejszín

A lisztet, festéket és az aromát gyúrjuk a tésztához és kicsit nyújtsuk ki két sütőpapír között, majd úgy ahogy van tegyük hűtőbe fél órára. Könnyebben megtartja a formáját, ha a vaj kissé visszadermed.

Teheted zacskóba is, ám ha kicsit kisodorva két sütőpapír közt teszed be, akkor gyorsabban dermed a tészta, mint egy nagy gombóc formájában.

És a többi

A pihentetés után kb. 6 mm vastagra nyújtjuk két sütőpapír között vagy lisztezett felületen a tésztát és 4 cm-es kör alakú kiszúróval (de lehet más forma is 😉 ) kiszúrjuk. Páros számú tészta tallérunk legyen.

Helyezzük sütőpapírral fedett tepsire és ha van időnk érdemes még visszatenni tepsistül a jó hideg hűtőbe egy kicsit. Ha jó hideg, jó dermedt a tészta, sütés közben könnyebben megtartja majd a formáját. (Ami fontos, tekintve mennyi vaj van a tésztában!)

170-180 fokon süssük kb. 15 percig.

Ezután hagyjuk kihűlni.

A fehércsokit (1 tábla) daraboljuk fel, melegítsünk fel kb 50 ml habtejszínt (nem hulala, nem cukrászhab, rendes tejszínhab!) és öntsük a csokira. Keverjük simára, alaposan hűtsük le, majd habosítsuk ki. Egy lágy, de formatartó habot kell kapnunk, amit sima csővel ellátott habzsákba töltünk. Ezzel tapasztunk össze 2 korongot.

Hűtőben hagyjuk pihenni.

A tejszínhabhoz tipp. Ha mondjuk nem ganache-hoz hanem felverni szeretnétek. Ezeket a dobozokat érdemes így kinyitni:

Ugyanis a zsír a doboz tetején kicsapódik és “odatapad”, amit nem feltétlen sikerül rázással visszakényszerítened magába a folyadékba. Ez a zsír kell ahhoz, hogy habbá tudd verni a tejszínt.

Fentebb a zsír, majd látszik az egész tartalom. Ebből mindenre szükség van a tejszínhabhoz! 😉

Ez a tészta egyébként akár 10 nappal előbb elkészíthető, hűtőben tárolható.

Jó sütögetést! 🙂

A keksz boxból még több elemet, illetve magát a boxot, itt találod:

 

Print Friendly, PDF & Email
Ezek is tetszeni fognak