A két ünnep között senki nem akar már a  konyhában sürögni-forogni. Lazítani akarunk! Viszont jó lenne valami tartósabb finomságot betárazni, a hideg téli esti filmnézéshez, a reggeli kávékhoz….ilyen lehet ez a csokoládés keksz is.

Tulajdonképpen ez egy keksz box egyik eleme, de természetesen önmagában is készíthető.

A keksz box lényege, hogy van egy alaptészta, amit bekeversz, majd több részre osztasz és a különböző sütik szerint plusz ízesítést, alapanyagot adagolsz az alaptésztához. Így kis munkával többféle kekszet lehet produkálni. Ami az ízek variálás túl a szemet is gyönyörködteti.

Remek gasztro ajándék, akár céges rendezvényre, akár a tanároknak, akár családon belül és ezerféleképpen variálható. A reggeli kávé mellé is nagyon jó kipattintani a kekszes doboz tetejét egy kis rágcsáért, nem?

Az alaptészta

Tulajdonképpen egy vajas keksz. Nekem egyből a dán keksz jutott eszembe. Amit jó borsos áron lehet kapni az üzletekben, fémdobozban. Természetesen ez a házi verzió sokkal finomabb, de kétség kívül hasonló a metódusa a dán keksz gyártásának. És szétolvad a keksz a szádban.  Hmmmmm….

Az alaptészta receptjét ide kattintva éred el. Mivel az 5 adag kekszhez van számolva (hiszen ha boxot szeretnél készíteni, akkor az esetben 5 különböző kekszet készítesz), ezért ha csak ezt a kekszet szeretnéd elkészíteni, akkor CSAK 1 rész alaptésztát készíts.

Ezeket kell még hozzágyúrni:
60 gr cukrozatlan kakaópor kb 5 tk meleg tejben elkeverve
1 ek porcukor
20 gr liszt
olvasztott csoki vagy nutella

A plusz hozzávalókat gyúrjuk a tésztához és kicsit nyújtsuk ki két sütőpapír között, majd úgy ahogy van tegyük hűtőbe fél órára. Könnyebben megtartja a formáját, ha a vaj kissé visszadermed.
Teheted zacskóba is, ám ha kicsit kisodorva két sütőpapír közt teszed be, akkor gyorsabban dermed a tészta, mint egy nagy gombóc formájában.

És a többi

A pihentetés után kb. 6 mm vastagra nyújtjuk két sütőpapír között vagy lisztezett felületen a tésztát és 6 cm-es kör alakú kiszúróval (de lehet más forma is 😉 ) kiszúrjuk. Páros számú tészta tallérunk legyen, a felének a közepét szúrjuk ki kisebb kör alakú kiszúróval.

Helyezzük sütőpapírral fedett tepsire és ha van időnk érdemes még visszatenni tepsistül a jó hideg hűtőbe egy kicsit. Ha jó hideg, jó dermedt a tészta, sütés közben könnyebben megtartja majd a formáját. (Ami fontos, tekintve mennyi vaj van a tésztában!)

170-180 fokon süssük kb. 15 percig.

Ezután hagyjuk kihűlni, majd ízlésünknek megfelelő olvasztott étcsokoládéval vagy nutellával tapasszunk össze egy teli tallért egy lyukassal.

Tetejüket át is csíkozhatjuk csokoládéval ha szeretnénk.

Ez a tészta egyébként akár 10 nappal előbb elkészíthető, hűtőben tárolható vagy a kisült kekszek 1 héten át légmentes dobozban eltarthatók.

Jó sütögetést! 🙂

A keksz boxból még több elemet, illetve magát a boxot, itt találod:

 

Print Friendly, PDF & Email