Linzer is meg nem is. 🙂

Tulajdonképpen ez egy keksz box egyik eleme, de természetesen önmagában is készíthető.

A keksz box lényege, hogy van egy alaptészta, amit bekeversz, majd több részre osztasz és a különböző sütik szerint plusz ízesítést, alapanyagot adagolsz az alaptésztához. Így kis munkával többféle kekszet lehet produkálni. Ami az ízek variálás túl a szemet is gyönyörködteti.

Remek gasztro ajándék, akár céges rendezvényre, akár a tanároknak, akár családon belül és ezerféleképpen variálható. A reggeli kávé mellé is nagyon jó kipattintani a kekszes doboz tetejét egy kis rágcsáért, nem?

Az alaptészta

Tulajdonképpen egy vajas keksz. Nekem egyből a dán keksz jutott eszembe. Amit jó borsos áron lehet kapni az üzletekben, fémdobozban. Természetesen ez a házi verzió sokkal finomabb, de kétség kívül hasonló a metódusa a dán keksz gyártásának. És szétolvad a keksz a szádban.  Hmmmmm….

Az alaptészta receptjét ide kattintva éred el. Mivel az 5 adag kekszhez van számolva (hiszen ha boxot szeretnél készíteni, akkor az esetben 5 különböző kekszet készítesz), ezért ha csak ezt a kekszet szeretnéd elkészíteni, akkor CSAK 1 rész alaptésztát készíts.

Ahhoz kell még hozzágyúrni az alábbiakat:
50 gr liszt
1 tk vanília aroma
lekvár a töltéshez ízlés szerint (nálam házi sárgabarack)

A lisztet és aromát gyúrjuk a tésztához és kicsit nyújtsuk ki két sütőpapír között, majd úgy ahogy van tegyük hűtőbe fél órára. Könnyebben megtartja a formáját, ha a vaj kissé visszadermed.

Teheted zacskóba is, ám ha kicsit kisodorva két sütőpapír közt teszed be, akkor gyorsabban dermed a tészta, mint egy nagy gombóc formájában.

És a többi

A pihentetés után kb. 6 mm vastagra nyújtjuk két sütőpapír között vagy lisztezett felületen a tésztát és 4 cm-es kör alakú kiszúróval (de lehet más forma is 😉 ) kiszúrjuk. Páros számú tészta tallérunk legyen, a felének a közepét szúrjuk ki valami más alakú kis kiszúróval.

Helyezzük sütőpapírral fedett tepsire és ha van időnk érdemes még visszatenni tepsistül a jó hideg hűtőbe egy kicsit. Ha jó hideg, jó dermedt a tészta, sütés közben könnyebben megtartja majd a formáját. (Ami fontos, tekintve mennyi vaj van a tésztában!)

170-180 fokon süssük kb. 15 percig. Épp csak kapjon színt, könnyen barnul, figyeljünk oda!

Ezután hagyjuk kihűlni, majd ízlésünknek megfelelő lekvárral tapasszunk össze egy teli tallért egy lyukassal.

Werk fotó: néha egy ruhadarab is tökéletes kellék a fotózáshoz. 😀

Hagyjuk pihenni a süteményt, hogy a lekvárt kissé beszívhassa a keksz.

Porcukorral is szórhatjuk, illetve fehér- vagy étcsokival meg is csíkozhatjuk a tetejét.

Ez a tészta egyébként akár 10 nappal előbb elkészíthető, hűtőben tárolható vagy a kisült kekszek 1 héten át légmentes dobozban eltarthatók.

Jó sütögetést! 🙂

A keksz boxból még több elemet, illetve magát a boxot, itt találod:

 

Print Friendly, PDF & Email