Van az a 3 betűs buborékos tea márka, ami egyre jobban terjeszkedik az országban. Lényegében egy szörpöt kapsz benne általad választott ízű pattanó golyócskákkal (szerintem) baromi drágán. (Egy pohárka kb 1700 Ft – legalábbis az általam legutoljára ismert ár ennyi volt.) 1700 Ft-ot pedig nem kicsit sokallok egy pohár szörpért…és gondolom nem vagyok ezzel egyedül. 🙂 Figyelem! Hosszú olvasmány következik és azt tanácsolom ne ugorj egyből a hogyan készül részre! 😉


Eddig is szerettem itthon reprodukálni az épp aktuális kedvenceit a gyerekeknek, így született meg a házi túró rudi – amiről a fotóimat a madaras hiper tavaly önhatalmúlag felhasználta az üzleteiben reklám céllal (hízelgő, de a szellemi tulajdon felhasználási jogát megszokták vásárolni, ami itt cseppet elmaradt, így mikor ezt szóvátettem eltávolították az áruházakból a képeimet) -, a házi Paula, a házi tejszelet és még sorolhatnám.

A jövőben többen több mindent készítünk majd inkább magunknak

Azt gondolom a jelenkori kormányzati intézkedések egyre többünk figyelmét fogják méginkább a házilag készített dolgok felé irányítani. Persze ez abszolút egy olyan dolog, ami simán nélkülözhető bárki életéből, mégis ha van gyereked, nagy eséllyel találkoztál már a vágyakozó tekintetével, aminek nem tudsz vagy nem akarsz olykor ellenállni és beadod a derekad. Na nálunk az utolsó ilyen egy 7000 Ft-os készlet volt az adott “tea” márka, azon belül is kedvenc youtubere által fémjelzett verziójából, ami tartalmazott egy kis üveg szirupot, 4 műanyag poharat, 4 szívószálat és kétféle ízben pattanó golyócskákat. Az egyetlen dolog, amiért megvettem a lánynak az az itthoni tesztelés lehetősége volt, így vígan eláll a hűtőben míg én az előállításával kísérletezek.
Itt jegyzem meg, hogy 7000 Ft-ért simán eladtak nekünk egy doboznyi vackot, aminek a lejárati dátuma két héttel a vásárlás előtti volt. (Nem helyben vásároltuk, hanem 2,5 órányira a lakhelyünktől és csak itthon vettük észre és bár nem szoktam ezt szó nélkül hagyni, most nem balhéztam miatta. Nem is értem magamat, de tényleg! 😀 ) Értem én, hogy szirup….nincsen semmi baja, de azért kérem! Annyira bőven túlárazott a termék, hogy kapjak már a pénzemért legalább még szavatos terméket… persze elképzelem mennyire fogyhatnak ezek….és mennyiszer lehetnek átcímkézve…kereskedelemben dolgoztam világ életemben, láttam ezt-azt, szóval… na hagyjuk is inkább!
Tettem már tavasszal egy próbát ezekkel a gyöngyökkel, de elsőnek nem a pattanó golyócskákra, hanem az eredeti boba teára bukkantam rá, ami szintén jópofa! Igaz teljesen más élményt nyújt, de bemutatom azt is nektek egy következő bejegyzésben.

Erre a popping bobára valahogy nem akartam ráérezni. Pedig azonnal még este 10-kor megrendeltem  több órányi videós ismeretterjesztő után a hozzávalókat és alig vártam, hogy gyárthassam a kis golyócskákat.
Mint kiderült ennél jóval több utánajárást, tájékozódást kért a dolog, ami elsőre tök egyszerűnek tűnt! Látszik még a bubiktól sem hagytam megszabadulni szerencsétlent.

Sosem hittem volna, hogy egyszer kémiai folyamatokat fogok mesélni az oldalon,

de eljött ez az idő is. Ugyanis a készítés módja a molekuláris gasztronómia bugyraiba kalauzol minket. Többen tippeltetek arra, hogy ugyanúgy készül, mint a kávékaviár, ami gyakorlatilag életem első molekuláris gasztro kikacsintása volt, mint utóbb kiderült – de NEM! Azzal a módszerrel hideg olajba cseppentjük a zselésített dolgokat. És olajos dolgokat azért nem szívesen teszünk szörpikébe, nem igaz? Arról nem is szólva, hogy ha zselésítesz valamit, akkor az nem fog már folyni. A popping boba belseje viszont némiképp folyós marad a vékony kis membrán alatt.

Rém egyszerű, az egész egy kémiai folyamat, két vegyület reakciója: a szferifikáció! 😀 Angolul: (direct) Spherification. (Aztán haladóbbaknak a reverse-spherification.)

Tudni kell, hogy nem tökéletes

Van még mit csiszolni a dolgon és akármennyire szeretnéd, nem lesz tökéletes a végeredmény.
A frissen készült golyócskák tökéletesek. Azonban a folyamat nem áll le, akármennyire szeretnénk, legalábbis nekem még nem sikerült elérnem, hogy leálljon. De előbb elmesélem, hogyan készül, hogy értsétek.

Mi kell hozzá?

Kalcium-klorid E509 (fehér nedvszívó anyag, savanyúságokban és egyes paradicsom sűrítményekben-, sajtfélék elkészítése során és konzerv zöldségekben előszeretettel használják. Nagyon sós ízű, ezért néhány ételben adalékanyagként ( ízszabályozásra és szilárdító anyagként) alkalmazzák. Élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Gazdaboltokban is beszerezhető 1-200 forintos tétel.)

vagy

kalcium-laktát E 327 (Tejsavból állítják elő és kálcium tartalom növelésre használják.)

Ezen kívül
Nátrium-alginát E401 (szódium-alginát- valamivel drágább, de ugyancsak párszáz forintos tétel, igaz ezt csak neten találtam, nincs túl nagy kínálat belőle. Barnamoszatokból állítják elő, sűrítőanyagként, zselésítőként használják.)

Mind E szám, ahogy látjátok, de nem minden E szám káros! Bár egytől-egyig adalékanyagok, a vitaminoknak, antioxidánsoknak is van E száma. Nem károsak az egészségre – bár némelyik valóban allergizálhat – élelmiszerekhez adják őket.

Lényeg a lényeg, ne kezdjen senki kötözködni, hogy “de az összes E szám káros”, mert ha az is, akkor sem tudja senki de senki kihagyni őket az életéből. És ezt a részt itt zárjuk is le!

Ja, meg desztillált víz és némi folyadék, amiből golyócskákat készítünk. És akkor ezutóbbi egyáltalán nem mindegy, micsoda.
Kólából és fantából zokszó nélkül kivitelezhető a dolog, bármilyen gyümölcsöt látott szörp vagy üdítő viszont azonnal zselésedik, ahogy belekevered az anginátot.

Nem mindegy ugyanis a zselésítendő anyag kalcium tartalma. Kis hazánkban elég kevés italon van feltüntetve a kalcium tartalom (értsd: eddig még semmilyen üvegen vagy dobozon nem találkoztam vele), de a gyakorlat eddig azt mutatta bizony olyan löttyökben is akad, amire nem gondolnál.
Azért fontos a desztillált víz használata, mert abban viszont tutira nincsen kalcium, semmiféle ásványi anyag, ami befolyásolhatná a kémiai reakciót, míg a csapvíz tartalmazhat ezt-azt.

És egy nagyméretű fecskendő vagy cumi!

Mondom az alap verziót

Maga a folyamat egyáltalán nem bonyolult, a legtöbb időt a hűtőben pihentetés igényli.

Próbáljátok ki először kólával vagy fantával (vagy desztillált vízzel), hogy lássátok pontosan hogy is néz ki ez az egész, aztán lehet kísérletezni.

Az italt érdemes előtte alaposan lehűteni.

1 csésze kólát (230 ml) késes aprítóba teszünk (ne akadjunk fenn a részleteken, jó egy magas falú edényke is, amiben botmixerrel tudunk keverni), majd mehet hozzá 2 gr nátrium-alginát. Nem kell sokáig keverni, csupán addig, míg teljesen feloldódik a fehér por és a folyadék állaga picit zselésebb lesz.


Ekkor átöntjük egy átlátszó pohárba vagy tálba és hűtőbe tesszük pár órára vagy egy egész éjszakára. Az átlátszó pohárban jól fogjátok látni, ahogy a buborékok eltűnnek a folyadékból. És amikor sima lesz, már készülhetnek is a gyöngyök. (Amennyiben a tetején pici hab maradna, azt kanalazzuk le.)

Ezen a ponton

kiderülhet más italnál, hogy fog-e működni. Ugyanis ha selymes, lávaszerű folyása van a bubi mentes italnak, akkor megfelel a gyöngyözésre. Azonban ha inkább “kristályos” zselés állaga lesz, akkor ne is menjünk vele tovább.

A kólán látszik, hogy szép sima lett, a felesben bekevert málnaszörp viszont ilyen csúnya zselés. 🙁

Másnap 1 bögre desztillált vízben keverjünk el 2 gr kalcium-kloridot. Vízben jól oldódik, akár egy kis kézi habverővel, akár egy villával is elkeverhető, de fontos, hogy teljesen oldódjon fel!

A letisztult kólás alapot én egy nagy cumiba töltöttem. Készíts elő még egy kis tálat desztillát vízzel, amiben majd lemosod a gyöngyökről a kalciumos oldatot és egy kicsi szűrőt is.
A cumiból szép egyenletes módon cseppegtess a kalciumos oldatba, láthatod, hogy amint találkozik a kétféle keverék szinte meg is szilárdul a csepp külső rétege.

Nem túl nagy cseppek jönnek a cumiból, így kb egy perc csepegtetés után a szűrővel át is emeltem őket a sima desztillált vizes tálba, hogy leálljon (vagy legalábbis lelassuljon) a reakció.
Átkevered kicsit, hogy minden oldala lemosódjon és tulajdonképpen kiszűrheted a végső kis táljába, de hagyhatod is míg nem végzel az egésszel és majd egyszerre leszűröd az összeset.

Így haladsz szépen, míg elfogy az “ital”. Leszűröd az összes golyócskát és felöntöd azzal az itallal, amiből készítetted, jelen esetben kólával.
Ha vízben áztatnád, akkor a kis membrán (amit most készítettél a golyócska köré) szépen lassankiengedné a kólás szlötyit és beengedné a vizet, így színét és ízét is vesztenék a gyöngyök. Ha viszont a saját levében tárolod, akkor ugyanazt szívja be, amit kienged.

VISZONT!

Mivel a gyári gyöngyök sokkal többféle adalékanyagot tartalmaznak, gyanítom van közte valami, amivel ők meg tudják állítani a folyamatot és így nem zselésedik be egy kis idő múlva az egész golyócska…nekem azért max 24 óra után ezek az aprócska gyöngyök mind “megdermedtek”. Persze attól még fogyaszthatók és jópofák, csak már max szétrágni tudod őket és nem fog folyni a belsejük. 😉 Ezt kiküszöbölheted azzal pl. hogy magát a folyadékot hagyod a cumiban a hűtőben, a kalciumos víz is hetekig felhasználható (csak hűtsd!) és mindig frissen annyit készítesz amennyire “szükséged” van. Mert nem vesz el eget rengetően sok időt az életedből, lássuk be! 😉 Leírni hosszabb, mint elkészíteni. Igaz azt nem tudom, hogy a folyadék a cumiban mennyi időt bír ki, nem kezd-e jobban zselésedni, vagy bármi… folytatom a mindenféle tesztelést és majd ha új dolgok derülnek ki frissítem a bejegyzést! 😉

Mindenesetre frissen készítve láthatóan jól működik:

A gyári verzióban található még burgonyakeményítő, stabilizáló, tartósítószer (kálium-szorbát) és citromsav is.

Én meg nem vagyok kémikus, de gondolom a stabilizáló nem véletlenül van jelen. Mindegy, a lényeg, hogy működik egyébként és frissen abszolút adja az élményt!

Fordított szferifikáció

A magas kalcium tartalmú italok (szörpök, ice teák, adott esetben joghurtok pl.) fordítva működnek.
Ezesetben (de még összezavar, hogy nem minden esetben) az italba a kalciumot keverjük bele, és a desztillált vízbe fogjuk az alginátot elkeverni és ez utóbbihoz mindenképpen kell egy turmix vagy egy botmixer vagy egy aprító, hogy rendesen elkeveredjen. Valamint tejfehér lesz, hűtőben kell állni hagyni kb. egy órát, kitisztul és használható is.
Ebben a verzióban nem sikerült még életképes gyöngyöket alkotnom és egyelőre nem értem hol a hiba, így ezt nem tudom még kivesézni nektek! 🙁

Ámde

vettem annyit az anyagokból, hogy még jó pár nekifutás lesz mindenféle szlötyivel! 😉 Mert nekem tulajdonképpen nagyon tetszik a készítési folyamat is és a végeremény is! Szeretem nézni, ahogy a csepp gyönggyé válik, ahogy a vízben kavarognak, ahogy aztán beletúrok kanállal a végeredménybe és felszippantom az italból a szívószállal… menő na! És fel tudsz vele vágni a vendégeid előtt is ha épp bulikát tartasz! 😉

Ehető cseppek az időseknek is

Pár évvel ezelőtt volt a tévében is, hogy nagyobb vízgömbökkel csillapítanák a szomját az embereknek nem tudom már milyen okból kifolyólag. Azok pontosan ilyen módon készültek.
Megjegyzem külföldön remekül működik idős, demens (alzheimer kórban szenvedő) emberek ellátásában, akik önmaguktól bármilyen oknál fogva nem isznak. Többnyire azért mert nem érzik pl. hiányát a folyadéknak, ami súlyos kiszáradáshoz vezethet. Különböző aromájú, nagyobb méretű gyöngyöket csomagoltak bonbonszerűen dobozba, amiket az idősek egymás után szépen megeszegetnek, ezzel bevíve a napi szükséges folyadékot. Rágni sem kell, mindenki nyer!
Itt egy cikk róla.

Apró boba gyöngyök tiszta vízből:

Nos, szerintem sikerült lesokkolnom az agyatokat ezzel az egésszel, de remélem azért érthetően írtam le a dolgokat. Ha nem, akkor jelezzétek és javítok rajta. 😉 Kérdezhettek is bátran, de amit eddig erről az egészről tudok azt mindent leírtam nektek (szerintem).

Kávéval is remekül működött a kólán, fantán kívül.
Mellesleg bármilyen folyadékkal kellene működnie, legyen az akár joghurt, akár leves, akár gyümölcs facsart leve, csupán némi gyakorlást és odafigyelést igényel az egész! 😉

Amellett, hogy hajt a kíváncsiság remek program lehet gyerekekkel. Ebből az egész folyamatból ők is nagyon sokat tanulhatnak. És pontosan ilyen remek felfedezés lehet pl. a kandiscukor pálca otthoni elkészítése, amit szintén kipróbálhattok a leírásom alapján! 😉
Jó szórakozást Nektek!

Print Friendly, PDF & Email