Linzer is meg nem is. 🙂

TulajdonkĂ©ppen ez egy keksz box egyik eleme, de termĂ©szetesen önmagĂĄban is kĂ©szĂ­thetƑ.

A keksz box lĂ©nyege, hogy van egy alaptĂ©szta, amit bekeversz, majd több rĂ©szre osztasz Ă©s a kĂŒlönbözƑ sĂŒtik szerint plusz Ă­zesĂ­tĂ©st, alapanyagot adagolsz az alaptĂ©sztĂĄhoz. Így kis munkĂĄval többfĂ©le kekszet lehet produkĂĄlni. Ami az Ă­zek variĂĄlĂĄs tĂșl a szemet is gyönyörködteti.

Remek gasztro ajĂĄndĂ©k, akĂĄr cĂ©ges rendezvĂ©nyre, akĂĄr a tanĂĄroknak, akĂĄr csalĂĄdon belĂŒl Ă©s ezerfĂ©lekĂ©ppen variĂĄlhatĂł. A reggeli kĂĄvĂ© mellĂ© is nagyon jĂł kipattintani a kekszes doboz tetejĂ©t egy kis rĂĄgcsĂĄĂ©rt, nem?

Az alaptészta

TulajdonkĂ©ppen egy vajas keksz. Nekem egybƑl a dĂĄn keksz jutott eszembe. Amit jĂł borsos ĂĄron lehet kapni az ĂŒzletekben, fĂ©mdobozban. TermĂ©szetesen ez a hĂĄzi verziĂł sokkal finomabb, de kĂ©tsĂ©g kĂ­vĂŒl hasonlĂł a metĂłdusa a dĂĄn keksz gyĂĄrtĂĄsĂĄnak. És szĂ©tolvad a keksz a szĂĄdban.  Hmmmmm….

Az alaptĂ©szta receptjĂ©t ide kattintva Ă©red el. Mivel az 5 adag kekszhez van szĂĄmolva (hiszen ha boxot szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni, akkor az esetben 5 kĂŒlönbözƑ kekszet kĂ©szĂ­tesz), ezĂ©rt ha csak ezt a kekszet szeretnĂ©d elkĂ©szĂ­teni, akkor CSAK 1 rĂ©sz alaptĂ©sztĂĄt kĂ©szĂ­ts.

Ahhoz kell mĂ©g hozzĂĄgyĂșrni az alĂĄbbiakat:
50 gr liszt
1 tk vanĂ­lia aroma
lekvår a töltéshez ízlés szerint (nålam håzi sårgabarack)

A lisztet Ă©s aromĂĄt gyĂșrjuk a tĂ©sztĂĄhoz Ă©s kicsit nyĂșjtsuk ki kĂ©t sĂŒtƑpapĂ­r között, majd Ășgy ahogy van tegyĂŒk hƱtƑbe fĂ©l ĂłrĂĄra. Könnyebben megtartja a formĂĄjĂĄt, ha a vaj kissĂ© visszadermed.

Teheted zacskĂłba is, ĂĄm ha kicsit kisodorva kĂ©t sĂŒtƑpapĂ­r közt teszed be, akkor gyorsabban dermed a tĂ©szta, mint egy nagy gombĂłc formĂĄjĂĄban.

És a többi

A pihentetĂ©s utĂĄn kb. 6 mm vastagra nyĂșjtjuk kĂ©t sĂŒtƑpapĂ­r között vagy lisztezett felĂŒleten a tĂ©sztĂĄt Ă©s 4 cm-es kör alakĂș kiszĂșrĂłval (de lehet mĂĄs forma is 😉 ) kiszĂșrjuk. PĂĄros szĂĄmĂș tĂ©szta tallĂ©runk legyen, a felĂ©nek a közepĂ©t szĂșrjuk ki valami mĂĄs alakĂș kis kiszĂșrĂłval.

HelyezzĂŒk sĂŒtƑpapĂ­rral fedett tepsire Ă©s ha van idƑnk Ă©rdemes mĂ©g visszatenni tepsistĂŒl a jĂł hideg hƱtƑbe egy kicsit. Ha jĂł hideg, jĂł dermedt a tĂ©szta, sĂŒtĂ©s közben könnyebben megtartja majd a formĂĄjĂĄt. (Ami fontos, tekintve mennyi vaj van a tĂ©sztĂĄban!)

170-180 fokon sĂŒssĂŒk kb. 15 percig. Épp csak kapjon szĂ­nt, könnyen barnul, figyeljĂŒnk oda!

EzutĂĄn hagyjuk kihƱlni, majd Ă­zlĂ©sĂŒnknek megfelelƑ lekvĂĄrral tapasszunk össze egy teli tallĂ©rt egy lyukassal.

Werk fotĂł: nĂ©ha egy ruhadarab is tökĂ©letes kellĂ©k a fotĂłzĂĄshoz. 😀

Hagyjuk pihenni a sĂŒtemĂ©nyt, hogy a lekvĂĄrt kissĂ© beszĂ­vhassa a keksz.

Porcukorral is szórhatjuk, illetve fehér- vagy étcsokival meg is csíkozhatjuk a tetejét.

Ez a tĂ©szta egyĂ©bkĂ©nt akĂĄr 10 nappal elƑbb elkĂ©szĂ­thetƑ, hƱtƑben tĂĄrolhatĂł vagy a kisĂŒlt kekszek 1 hĂ©ten ĂĄt lĂ©gmentes dobozban eltarthatĂłk.

JĂł sĂŒtögetĂ©st! 🙂

A keksz boxból még több elemet, illetve magåt a boxot, itt talålod: