Mert a túró rudi minden formában jöhet! Elképesztően kelendő tortácska, ami akár sütés nélkül is készíthető!
Lényegében amit sütni kell belőle, az csupán a piskóta. De ha készen vesszük, vagy kiváltjuk valami finom kakaós keksz alappal, akkor már azt a sütést is megspóroltuk. Bár az időjárást tekintve, most esőre áll, tehát nyugodtan bekapcsolhatjuk a sütőt arra a 20 percre!
Egyszerű és nagyszerű! Próbáld ki.
Piskóta:
3 tojás
6 dkg liszt
6 dkg cukor
1 ek kakaópor
Túrókrém:
1/2 kg túró
1 dkg zselatin
5 dkg víz
20 dkg porcukor
1 rúd vanília magja (de legalább vanília aroma)
1 citrom reszelt héja2 dl habtejszín (növényi)
Csokimáz:
15-20 dkg étcsokoládé
1 evőkanál vaj
A piskóta készítését már tényleg nem részletezem. Az ITT leírt módon készül.
Annyi, hogy egy 24 cm-es kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaformában süssük.
Ha készen van és kihűlt, akkor tegyük vissza papír nélkül a formába és készíthetjük a krémet.
A zselatint áztassuk be a vízbe, ahogy felszívta a vizet mikróban pár másodperc alatt olvasszuk fel és hagyjuk kicsit hűlni.
A túrót a cukorral, aromával, citromhéjjal keverjük ki (a túrót akár át is törhetjük egy szűrőn, hogy még lágyabb legyen a krém).
A picit visszahűlt zselatint folyamatos keverés mellett a krémhez keverjük, majd kemény habbá verjük a habtejszínt.
A tejszínt egy hablapáttal a túrós krémhez forgatjuk.
Szinte azonnal érezni lehet, ahogy a zselatin elkezd “meghúzni”!
Ezt a krémet elsimítjuk a kakaós piskótalapon és pár órára hűtőbe tesszük, míg teljesen megszilárdul.
Ha megszilárdult, körbevágjuk a forma mentén a tortát és levesszük a karikát.
A csokit a vajjal megolvasztjuk, picit visszahűtjük és leöntjük vele a tortát.
Kenjük annyira simára, amennyire lehet. Nem baj (sőt), ha az oldalán is lefolyik.
Hűtőbe visszatéve dermesszük meg a csokimázat is, majd szeletelhetjük.
Nagyon finom és variálható. A túró rudihoz hasonlóan készülhet egy réteg málnazselével vagy barackossal… amilyen ízekben a rudi kapható, vagy amilyet szeretünk.
Ekkor a lekvárt zselatinnal megfogatjuk és eggyel kisebb átmérőjű tortaformába sütőpapírra kenjük. Miután megszilárdult használhatjuk.
A piskótára megy a fele túrókrém, rá a lekváros zselé, rá a másik fele a krémnek és így leöntve csokival. Nagyon finom!
De ha már itt tartunk, túrós finomságok vannak még a blogon:
KAPROS TÚRÓGOMBÓC (LEVESBETÉT)