Megvallom sosem készítettem ilyet ezelőtt. De ezután bizony fogok. Fantasztikus! Tisztára, mint a rétes, csak jobb. 😀 Azt is imádjuk, ezt meg egyenesen dicsőítjük mostantól! 😉
Az ötlet, hogy legyen túrótorta a sajttortából jött. Mert annyira hasonlítanak….kinézetre. Csak még csöpög a tejfölöm, ezért nem tudtam még a cheesecake-nek nekiállni. Túróm viszont volt. Halleluja!
No lássuk.
Tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
Töltelékhez:
50 dkg túró
10 dkg vaníliás pudingpor (2,5 csomag, vagy 9 dkg keményítő és 1-1,5 dkg vaníliás cukor)
15 dkg porcukor
4 dl tej
4 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
2 tojás
1 vanília rúd kikapart belseje
vaj a forma kikenéséhez (nálam Tarant spray)
A sütőt 190 fokra melegítsük elő.
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, ha szükséges gyúrunk hozzá még egy kevés lisztet, majd kinyújtjuk és az előre kivajazott 22 cm-es formába simítjuk úgy, hogy kb. a forma feléig jó ha felér az oldalakon a tészta.

  
Előmelegített sütőben 10 percet sütjük. (Ha felpuklisodik azt vissza tudjuk nyomni, szerintem nem kellenek pitesúlyok bele.)

A krémhez minden hozzávalót egy tálban egyneművé keverünk, majd az elősütött tésztára merjük (jó folyós) úgy, hogy az oldalán felkúszó tészta pereméig érjen a lötty.
90-100 percig sütjük 190 fokos sütőben. Ha a teteje elkezdene ideje korán pirulni, tegyünk rá egy darab alufóliát (ne közvetlenül, hanem a formára).


A vége előtt pár perccel levehetjük, hogy szépen megpiruljon a teteje.
Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük. 🙂 (Nehéz megvárni ám!:))

UPDATE: A tegnapi maradék krémje. Ezúttal kétféle ribizlivel szórtam meg. 🙂 Olyan kis helyes! 🙂
Sokalltam a tegnapi krémet a 22 cm-es formába, így készítettem hozzá új tésztát és sütöttem ma egy 19 cm átmérőjű kis tortát is. Épp elég lett, így azt mondom a töltelék szerintem egy 22 és egy 19 cm-es átmérőjű túró tortához, így készítsetek dupla adag tésztát és süthettek egyszerre kétféle tortát.
A mait megszórtam sütés előtt kétféle ribizlivel, nagyon guszta…

Plusz picit csaltam. Tegnap nem volt elég vajam a tésztához, így pici tejföllel pótoltam ki a mennyiséget. Lágyabb lett a tészta, de finom. Ma pedig a ribizlis verzióhoz nem tettem bele tojássárgáját, viszont valamivel több, mint 10 dkg vajat felvett a liszt. (A tegnapival merőben könnyebb volt kibélelni a formát.)

Jó étvágyat!
Eredeti recept a desszert.eu-n elérhető.

Print Friendly, PDF & Email