Sült túrótorta
Sült túrótorta rumos szilva lekvárral

Egy recept és két finomságot kapunk a végére, persze csak ha szeretnénk. Működik és nekem nagyon bejött. Időt is spórolok és két nagyon finom nasit majszolhatunk.

Az alapja mindkettőnek a linzer tészta. Én nagyon sokáig nem készítettem linzert. Pedig a világ legegyszerűbb dolga, de sokáig fogalmam sem volt a receptjéről (sem).
Plusz: féltem is tőle. Hogy miért!?

Mondjuk nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék, ezért vágjunk is bele és meglátjátok, mennyire egyszerű az egész!
A túrótorta nagyon finom! Egyenesen mennyei. Már volt szerencsém készíteni, hol önmagában, hol gyümölccsel szórva. Ez a recept most a cukrász gyakorlatos. Én készítettem, de kóstolni nem tudtam, mert az én szeletemet párom betolta pociba. 🙂 Ezért muszáj voltam elkészíteni, mert az illata fenséges volt.

Linzer tészta:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
pici só
vaníliás cukor, citromhéj

(Ha nem szeretnénk a tortán kívül linzer karikákat is sütni, akkor csökkentsük ezt az adagot a következőképp:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
pici só, van. cuk., c.héj)

Túró töltelék:

1/2 kg túró
3 egész tojás
16 dkg cukor
34 gr keményítő
1,6 dl (hab)tejszín
citromhéj, vaníliás cukor

Először begyúrjuk a linzer tésztát.
A lisztet egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a margarint, belegyúrjuk a porcukrot, a tojások sárgáit, a citrom héjat, sót és a vaníliás cukrot is.
Ne gyúrjuk sokáig, csak míg össze áll. Ezután tegyük hűtőbe egy jó fél órára.

Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél centi vastagra 22 cm átmérőjű karikát vágunk ki belőle. (Tegyük rá a formát és vágjuk körbe.)

Linzer tészta
Linzer tészta

A forma alját borítsuk sütőpapírral és fektessük bele a tésztát. Jól szurkáljuk meg villával.

Túrótorta alap
Készül a sütőbe a linzer lap.

Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe és süssük majdnem készre. Szép színt kapjon a teteje.
A tésztából leeső részeket gyúrjuk újra össze és nyújtsuk ki. Szaggassuk ki linzer kiszúrókkal.

Linzer tészta
A leeső linzer tészta szaggatásra vár.

A kiszúrt tésztákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Ha a 30 dkg liszttel dolgozol egy tepsi linzer karikát kapsz pluszban.
Első a túrótorta, úgyhogy a kiszaggatott tésztát tepsistül tegyük be a sütőbe, míg megsül a torta.

Linzer
A kiszaggatott linzerek.

Ha kész a torta alapja, akkor vegyük ki a sütőből és keverjük össze a krémet.

Sült linzer lap.
A kisült linzer lap – a torta alapja.

A túró töltelékhez a túrót törjük át egy szitán (fém tésztaszűrő is megfelel), tegyük hozzá a cukrot, vaníliát, tojásokat és keverjük jól össze.

Túró töltelék
Túró töltelék.

Ezután keverjük bele a keményítőt, a tejszínt, citromhéjat.

Túró töltelék
Mehet a tésztára a töltelék.

Töltsük a megsült tésztára, majd tegyük vissza a sütőbe és mérsékeljük a hőt 160 fokra. Nagyjából 90 perc alatt készre sütjük.

Túrótorta
Már mehet is a 160 fokos sütőbe.

Ha megsült, tálalás előtt teljesen hűtsük ki. Nehéz megvárni, de megéri, különben nem lehet szép szeleteket vágni.
Ugye, milyen guszta? Rumos szilva lekvárral vagy magában fogyasztottuk. Szerintem leginkább savanykás gyümölcsök illenek hozzá, de valaki a sárgabarack lekvárra esküszik. Hát én a fanyarságra szavazok. De döntse el mindenki magának.

Sült túrótorta
Egy szelet mennyország!
Sült túrótorta
Sült túrótorta.

 Miután kisült a torta, visszavehetjük a sütőt 190 fokra és betolhatjuk a tepsi linzert.
Süssük szép barnára (nekem picit túlsült), majd miután kihűltek, tapasszuk össze őket sárgabarack lekvárral.
VISZONT! Ehhez nagyon passzol a zöldparadicsom lekvár. Javaslom próbáljátok ki, nagyon megéri!

Linzer
Zöldparadicsom lekvár került a csillagokra.
Linzerek
Linzerek

A linzer karika egyébként jó sokáig eláll, az idő csak jót tesz neki, hiszen dobozba zárva finom puha lesz. Nem kell fukarkodni, nem vesztetek vele semmit, ha a torta mellett ennyi leeső, potya sütit is készítesz. Váratlan vendégek kínálására pont tökéletes lesz! 🙂

Linzer
Barackos virágok és paradicsomos csillagok.

Jó sütögetést kívánok! 🙂

További képeket ezekről a finomságokról is a Facebookon találtok!

Print Friendly, PDF & Email