A hagyományos piskóta kistestvére.
Arra hivatott, hogy a “hétköznapi” piskótával küzdő háziasszonyok is sikerélményben fürdőzhessenek egy-egy felvert elkészítése kapcsán.
Ízletesebb, tartalmasabb, kevésbé fojtós ez a verzió, és bár az iskolában én is a hagyományos 6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt verziót tanultam, az itthoni tortasütési merényleteimet az olajos piskótával követem el. 🙂
Formatartóbb, könnyedebb, faragást is jól tűrő tészta, aminek nem fog beesni a közepe sütés után és gyönyörű magas tortának töltheted be.

Olajos piskóta
Olajos piskóta

Azt leszögezem: nincs titok! Vannak dolgok, amikre nem árt figyelünk a készítés során, de ez ugyanígy működik minden más egyéb konyhai műveletnél is.


A hagyományos piskóta egy 22 cm átmérőjű tortaformára vetítve – mint már említettem:

6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt (átszitálva)

Bár nekem sosem volt bajom az elkészítésével – pedig én sem úgy pottyantam ki az anyukámból, hogy bármit is tudtam volna sütni vagy főzni – az interneten itt-ott olvasott hozzászólások és jelzések alapján igenis sok hölgynek okoz gondot az elkészítése.

Pedig rém egyszerű, csak gyakorolni kell ha esetleg elsőre nem menne.
A tojásokat ketté választjuk, a sárgájákat egy kisebb tálba tesszük és hozzá szórjuk a cukor 3/4-ét.
A fehérjéket elkezdjük konyhai robotgéppel kemény habbá verni, amikor már habosodik, apránként több turnusban hozzákeverjük a cukrot és addig verjük az egészet, míg jó masszív, kemény habot nem kapunk.
Ha sokszor sütjük, akkor érezni is fogjuk mikor elértük a kívánt szilárdságot, mert nehezebben fogjuk tudni mozgatni a mixert.
Ekkor átmegyünk a sárgájákhoz és addig keverjük, míg kicsit világosodik és habosodik.
Ezt a sárga habot beleforgatjuk egy hablapát segítségével a fehérje habba.
Itt a fontos mozzanat, hogy a habot igyekezzünk nem összetörni, lágyan bánjunk vele, ez segíti a tészta sütés közbeni felhúzódását.
Ha beleforgattuk, szitáljuk bele a lisztet, de több részletben, minden szitálás után keverjük el rendesen, de szintén óvatosan az egészet.
Ha csomómentes, könnyed habos tésztát kaptunk, az egészet beleöntjük egy 22 cm átmérőjű tortaformába, aminek az alját béleltük papírral, majd a széleken kicsit felhúzogatjuk a tésztát a spatula segítségével. Magyarán homorúan tesszük bele a tésztát. Ez szintén segít neki magasra nőni.
Nem kell bele sütőpor, nem kell bele szódabikarbóna.
Cukrász gyakorlaton is mindig így készítettük, de még mielőtt cukrász lettem volna is így készült a konyhámban és így készül mindenkinél. Annyi különbség lehet, hogy nem 2 dkg lisztet és 2 dkg cukrot számolnak egy tojáshoz, hanem 2,5 dkg-t.
Természetesen az arányok növelésével, illetve csökkentésével a kívánt méretű formának megfelelő mennyiésgű tésztát keverhetünk be.

180 fokra előmelegített sütőben sütjük tűpróbáig, de sütőtől függően 35-45 percig.
Amikor gázsütőm volt két fokozaton sütöttem. És nagyanyáink is mondhatják, hogy az elején magasabb hőfokon süssed, hogy felhúzza a piskótát – megemelkedjen-, majd vedd lejjebb, hogy át is süljön.
Ha így szeretnétek eljárni, akkor süthetitek 175-180 fokon kb. 20-25 percig, majd mérsékelhetitek a hőt 160 fokra és így készre süthetitek 10-15 perc alatt.
Az első negyed órában, vagy addig, míg nagy hőn sütitek ne nyissátok ki a sütő ajtót, hiszen az a cél, hogy a hő felhúzza a tésztát, de ha “huzatot” kap, akkor az egész terv füstbe megy és összeesik.

Ha tűpróbakor több helyen a forma aljáig nyomjátok a tűt, és nem tapad rá tészta, készen is van a piskóta, kivehetitek.
Mi gyakorlaton a formában hagytuk kihűlni, majd a karikát egy éles késsel körbevágva (szorosan a karikára nyomva a kést, hogy a piskótát semmiképpen ne sértsük meg) kilazítottuk a piskótát a formából.

Persze a nagy üzemekben térfogatnövelőkkel és állományjavítókkal turbózzák a piskótát, lehet beszerezni ilyen adalékanyagokat, de minek!?


 

Na a hagyományos verzió után jöjjön az olajos piskóta, amiről beszéltem és csak ajánlani tudom.
Nézzétek milyen gyönyörű lesz a végeredmény (mellékesen megjegyzem a hagyományos piskótát készítettem sokáig gázsütőben, majd villanyban is, de ezt az olajosat már csak villanysütőben teszteltem és azóta a szerelmese lettem).

IMG_2516

Íme az arányok:

1 tojásos (kb. 14-15 cm átmérőjű)

50 g cukor a sárgájához + 20 g a tojásfehérjéhez
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor

2 tojásos (kb. 21-22 cm átmérőjű)
100 g cukor a sárgájához + 40 g a tojásfehérjéhez
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor

3 tojásos (kb. 24-25 cm átmérőjű)
150 g cukor a sárgájához + 60 g a tojásfehérjéhez
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor

4 tojásos (kb. 27-28 cm átmérőjű)
200 g cukor a sárgájához + 80 g a tojásfehérjéhez
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor

5 tojásos (kb. 29-30 cm átmérőjű)
250 g cukor a sárgájához + 100 g a tojásfehérjéhez
437 g liszt
187 ml tej
187 ml olaj
5 tojás
1 és 1/4 cs sütőpor

Ha kakaós készül, akkor a lisztből annyi evőkanálnyit cserélek ugyanannyi evőkanálnyi holland kakaóporra, amennyi tojásos tésztát használok. És akkor mostanában löttyintek még hozzá 50-50 ml-rel több olajat és tejet, hogy hígabb legyen a tészta.

Ennél a tésztánál is külön verjük fel a fehérjét kemény habbá.
Azért kell a cukor egy részét a fehérjéhez adni ebben az esetben is, mert segít keményebb habbá verni a fehérjét, valamint jobban megtartja az állagát az így felvert hab.
Szóval a sárgájákhoz megy mindig a nagyobb mennyiségű cukor, amivel habosra keverjük, csak úgy, mint a hagyományos verziónál.
Aztán ugyanúgy mixerrel, csak kis fokozaton elkeverünk benne egy csipet sót is az ízek karakterizálása végett és a tejet, olajat.
A lisztet beleszitáljuk, majd kikapcsolt robotgéppel annyira elkeverjük, hogy ha beindítjuk ne szálljon fel porfelhő, majd bekapcsolva a gépet 1-2 percen át csomómentesre keverjük a masszát.
Ebbe forgatjuk bele több fázisban a kemény fehérjehabot.

Az így kapott tésztát ugyanúgy csak alul bélelt formába töltjük, ugyanúgy felhúzzuk a tésztát úgy egy centinyit a forma oldalára, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45-60 percet sütjük. Sima alsó-felső sütésen.
A teteje kissé púpos lesz, és meg is repedezhet, de ez nem baj.
Sütés vége felé ellenőrizzük többször. Ha a teteje tapintva még puha, de a tűt beleszúrva már nem ragad rá tészta, akkor készen is vagyunk.
Ezt sütés után azonnal kilazíthatjuk a formából egy kés segítségével, majd fejjel lefelé egy rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Betölteni ugyanúgy töltjük, mint a rendes piskótát. Ami sütés közben a teteje, az kerül alulra, ha tortáról van szó.
A puklis részt le lehet vágni és le is kell, Buddy is levágja. 😉
IMG_0150

Ez nem fog összeesni, nagyon szép lesz a belseje és nagyon finom, akár magában is. Nem fojtogat úgy, mint a hagyományos piskóta és ez is legalább annyiféleképpen variálható. Plusz nem szárad ki sem másnapra, sem harmadnapra és a piskótánk is magasabb lesz.

IMG_0152

Ezt a piskótát akkor vágjuk lapokra, ha már teljesen kihűlt. Gyönyörűen lehet szeletelni.

Remélem kedvet kaptatok a kipróbálásához és ha esetleg Nektek is meggyűlt a bajotok a hagyományos verzióval, adtok egy esélyt ennek az olajos finomságnak is. 🙂
Várom a véleményeiteket, tapasztalataitokat.

Jó sütögetést kíván: egy cukrász. 😉

Ha tetszett a fincsi piskóta, csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂

És most jelzem itt is, mint az eddigi helyeken, ahol ez a piskóta nálam megjelent, hogy Kiskukta receptje alapján készült.
A piskóta receptjét állandó jelleggel megtalálhatjátok a Krémek, piskóták menüpontban, sőt a régi oldalamon is megtaláljátok a Bohókás KitKat tortánál, vagy szintén a Krémek menüben, plusz még jó pár helyen MINDIG forrást megjelölve….

Print Friendly, PDF & Email