Közeledik a Halloween! Igen tudom, hogy ez egy megosztó “ünnep”, de az elmúlt 7-8 év alatt azért már megszokhattátok, hogy mi tartjuk. 🙂Minden évben szeretek különböző oviba/suliba is vihető finomságokat kitalálni. Így történt idén is, ugyanis a nagyobbik lányom osztályában ha minden igaz lesz egy kis halloween bulika.

Ennek a keksznek az alapreceptje már megtalálható a blogon több ízben is.
Először itt voltak a spirál kekszek,

majd Valentin napra a színesen szívesen kekszek.

Mindet imádom, mert nem csak egy nagyon finom és könnyen kezelhető keksz tésztáról van szó, hanem látványban is nagyon sokat adnak a kisült kekszek! Valljuk be, nagyon jól néznek ki és ha hiszitek, ha nem, nem nehéz elkészíteni őket…maximum picit időigényes. 🙂

Tehát. A hozzávalók:

17 dkg puha vaj
13,5 dkg porcukor
1 csipet só
1 mk vanília aroma
3 tojássárgája
30 dkg liszt
narancssárga, zöld ételfesték
nonparaille cukorka (opcionális)

+1 tojásfehérje 1 tk vízzel elkeverve a ragasztáshoz

A puha vajat kikeverjük a cukorral.
Hozzáadunk egy csipet sót és a vanília aromát.
Egyesével belekeverjük a tojások sárgáit, majd a lisztet belegyúrjuk.
Ha ragacsosnak találjuk adjunk hozzá annyi lisztet, hogy ne ragadjon a tészta.
Ezután elosztjuk 1/3-2/3 arányban körülbelül.

Az a baj, hogy itt nagyon szemre dolgoztam. A lényege az, hogy a kisebb rész tésztát színezzük narancssárgára és abból egy nagyobb csipetnyi tésztát színezünk zöldre. Abból lesz a tökök szára.
Igaz itt a színezendő tészta mennyisége attól is függ, mekkora tök kiszúrónk van. Nekem sajnos elég nagy – kekszkiszúróm van csak tökös, így több tésztára volt szükségem, de sokkal cukibb, amikor mondjuk egy 5 cm széles tököcskéket tudunk kiszúrni. Szebb lesz a keksz és több darab fog kijönni ebből az adagból mint így, bazi nagy kekszekként.
Tehát, amikor beszíneztük a tésztákat, egyesével folpackba csomagoljuk őket és betesszük a fagyasztóba 20-30 percre, hogy megdermedjen a vaj.
Ezután a narancssárga tésztát kinyújtjuk kb 0,5-max. 1 cm vastagra, tetejét egyenesre vágjuk és a zöld tésztából egy csíkot sodrunk, amit tojásfehérjével odaragasztunk a narancssárga részhez.

És elkezdjük úgy kivagdosni a tök formákat, hogy színben passzoljanak a részek! 😉
A tököket egyesével tojásfehérjével ragasztjuk egymáshoz a képen látható módon.Addig folytatjuk, míg el nem fogy a színezett tészta, majd kinyújtjuk a sima tésztát nem túl vékonyra.
A közepére tesszük a tökös csíkot. Igyekezzünk úgy becsomagolni a sima tésztába a tököket, hogy középen maradjanak, illetve ne deformálódjanak el. 😉
Aztán görgessük meg párszor az asztalon, hogy kerek legyen a hengerünk, ismét csomagoljuk be folpackba és tegyük be a fagyasztóba fél órára legalább. DE! Simán elvan ott akár egy hetet is, szóval előre elkészíthető és amikor vendégek jönnek, stb. csak ki kell venned.
Szóval kiveszed, tojásfehérjével körbekened, cukorkába forgatod (opcionális), majd 0,5-max.1 cm-es szeletekre vágod egy éles sima késsel és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatod. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöd őket. A lényeg, hogy ne kapjon színt. A sütőből kivéve még enyhén puhának tűnhet, de ahogy hűl, úgy keményedik a keksz! 😉Igen, leírva macerásnak tűnik, de a gyakorlatban nem ilyen “bonyolult”.
Szeretni fogjátok a tésztát, mind ízre, mind állagra és ezzel a technikával nagyon sokféle-fajta kekszet tudtok ám készíteni! 🙂 Csak a képzeleted szab határt a lehetőségeknek! 🙂
Jó étvágyat hozzá!

Print Friendly, PDF & Email