IMG_6390Már elég régóta szemezek ezzel a keksszel. Miután elkészítettem a szivárványos verzióját, rájöttem, hogy annyira nem bonyolult, csak odafigyelés és idő kérdése a sikeres végeredmény. 😀Ilyen formán a tésztáján nem változtattam, az maradt a bevált amerikai vajas keksz tészta.
Mert könnyű vele dolgozni és mert finom.

17 dkg puha vaj
13,5 dkg porcukor
1 csipet só
1 tk vanília aroma
3 tojássárgája
30 dkg liszt
piros ételfesték
nonpareille golyók
+1 tojásfehérje 1 tk vízzel elkeverve a ragasztáshoz

A puha vajat kikeverjük a cukorral.
Hozzáadunk egy csipet sót és a vanília aromát.
Egyesével belekeverjük a tojások sárgáit, majd a lisztet belegyúrjuk.
Ha ragacsosnak találjuk adjunk hozzá annyi lisztet, hogy ne ragadjon a tészta.
Felezzük a tésztát és az egyik feléhez gyúrjuk a piros gél állagú ételfestéket, majd folpackba csomagoljuk mindegyiket külön-külön és betesszük a fagyasztóba 15-30 percre. A cél, hogy visszadermedjen a vaj.
Ezután enyhén lisztezett deszkán, de a legjobb ha szilikon nyújtó lapon kinyújtjuk őket egyesével nagyjából egyforma méretű téglalapokra.
Alulra tesszük a natúr színűt, lekenjük a vízzel enyhén felvert fehérjével és ráigazítjuk a piros lapot.
Ezután a hosszabbik felénél fogva feltekerjük viszonylag szorosan az egészet, mintha kakaós csigát készítenénk.
Visszatesszük a fagyasztóba, majd 10-15 perc múlva kivesszük.
Egy tálcára szórjuk a színes golyókat, majd lekenjük a tekercset fehérjével és bepanírozzuk a cukorkával. Szépen, sűrűn, mindenhol legyen cukorka.
Ezután szeleteljük egy éles késsel.
Én dupla adagot készítettem két ovis csoport számára és hogy elég legyen elég vékonyra szeleteltem. Kb. fél cm vastagságra. De nyugodtan szeleteljétek vastagabbra, kb. 1 cm-esekre.
175 fokra előmelegített sütően 10-15 perc alatt készre sütjük őket. Ha vastagabbak a szeletek lehetséges, hogy tovább kell sütni őket.

IMG_6395Így kerültek az oviba a gomba kekszekkel együtt.

Print Friendly, PDF & Email