IMG_6222Én hiszek abban, hogy véletlenek nincsenek. A kisebbik lányom Réka azt felelte mikor rákérdeztem, milyen tortát szeretne vinni az oviba azt mondta színeset. Rákerestem hát a gugliban, milyen színes torták vannak. Kapásból rábökött egyre, hogy olyat szeretne, mire én ránéztem és közöltem vele, hogy az az ő tortája volt a 2. születésnapján. 😀

Ezek szerint már akkor sem nyúltam mellé. Lehet szeretni, nem szeretni, mi szerettük, ő volt az:

kollázs-SzofikaTehát akkor szivárvány tortát szeretne, elraktároztam és november 30-án neki is álltam elkészíteni. Ilyen lett:

IMG_6176Alig várta, hogy elinduljunk az oviba, meg persze teljes izgalomban voltak az adventi kalendárium miatt is, hogy végre kinyithatják az első csizmácskát. :3
Kivilágosodott, fújt a szél nagyon, szemerkélt az eső, majd előbújt a nap és egy annyira élénk, hatalmas szivárvány tűnt fel a konyhaablakban, hogy nem igaz. December első napján. 🙂

12304382_993388997370551_4981300033208699959_oTudom, annyira nem adja vissza a kép sajnos, de nagyon szép volt. Ezután már csak az volt furább, hogy akivel csak találkoztam, mindenkinek jókedve volt, mosolygott, ami lássuk be elég ritka egy hűvös, szeles reggelen, munkába menet. 🙂

Na de térjünk rá erre a kekszre. Hazaérve a Facebookot nézegettem és szembejött velem ez a videó.
Valamiért hatalmas késztetést éreztem arra, hogy elkészítsem. Talán ez a sok szivárvány nyomta rá a bélyegét erre a napra, nem tudom, de tetszik a dolog. 😀

IMG_6224Mondom mire lesz szükséged 20-22 db finom vaníliás kekszhez:

17 dkg puha vaj
13,5 dkg porcukor
1 csipet só
1 tk vanília aroma
3 tojássárgája
30 dkg liszt
6 különböző színű ételfesték (piros, narancs, citrom, zöld, kék, lila)

+1 tojásfehérje 1 tk vízzel elkeverve a ragasztáshoz

  • image title

    A folyamat. Lapozz tovább a fázis fotókért. 🙂

  • image title

    Összegyúrjuk a tésztát.

  • image title

    Elosztjuk 1/3-2/3 arányban és 6 részre vágjuk a nagyobbik felét.

  • image title

    Színezzük, csomagoljuk.

  • image title

    Téglalapokra vágjuk.

  • image title

    Egymásra ragasztjuk őket.

  • image title

    Hasábokra vágjuk.

  • image title

    Kiszúrjuk a kis szíveket.

  • image title

    Összeragasztjuk őket.

  • image title

    Bevonjuk a natúr masszával.

  • image title

    Felszeleteljük.

  • image title

    Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.

  • image title

    Kész is! 🙂

A puha vajat kikeverjük a cukorral.
Hozzáadunk egy csipet sót és a vanília aromát.
Egyesével belekeverjük a tojások sárgáit, majd a lisztet belegyúrjuk.
Ha ragacsosnak találjuk adjunk hozzá annyi lisztet, hogy ne ragadjon a tészta.
Ezután elosztjuk 1/3-2/3 arányban és a 2/3-os részt elosztjuk 6, nagyjából egyforma részre. Ezeket fogjuk beszínezni, az 1/3-nyi rész pedig a külső réteg lesz. 🙂
Beszínezzük a gombócokat, majd folpackba csomagoljuk mindegyiket külön-külön és betesszük a fagyasztóba 15-30 percre. A cél, hogy visszadermedjen a vaj.
Ezután enyhén lisztezett deszkán, de a legjobb ha szilikon nyújtó lapon kinyújtjuk őket egyesével nagyjából egyforma méretű téglalapokra. Én elég vékonyra nyújtottam, de sebaj, később ezt kiküszöböltem. 😉
Az egyforma nagyságú téglalapokat egymásra fogjuk ragasztani és a ragasztó a vízzel enyhén felvert tojásfehérje lesz.
Alulra kerül a piros, rá a narancs, a citrom, a zöld, kék és a lila lap.
Tetejére egy sütőpapírt teszünk és enyhén átgurítjuk rajta a nyújtófát.
Visszatesszük a fagyasztóba, hogy ismét kemény legyen.
10-15 perc múlva kivesszük és olyan széles sávokra vágjuk, amilyen a pici kiszúrónk magassága.

IMG_6226
Ezután esett le, hogy a sávokat oldalra fektetve nem voltak olyan magasok, mint a kiszúróm, csak egy fél szívet tudtam volna kivágni, ezért két-két sávot tojásfehérjével összeragasztottam.
Gyorsan kiszúrtam a szíveket, majd egymásra ragasztottam őket és óvatosan elfektetve egy sütőpapíron ismét visszatettem a fagyasztóba. Azért kell, hogy ne deformálódjanak a szívek, miközben köréjük rakjuk a sima masszát.
Ha megdermedt ismét, akkor rátapasztjuk a natúr színű masszát körbe és óvatosan hengergetve az asztalon elsimítjuk a felületét.
Ezután lekenjük tojásfehérjével és apró gyöngyökbe forgatjuk a rudat.
Egy éles késel kb. fél cm vastag karikákat vágunk a kekszrúdból és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket egymástól picit távolabb.
175 fokra előmelegített sütően 10-15 perc alatt készre sütjük őket. 🙂

IMG_6227Nem csak mutatósak, nagyon finomak is! 🙂
Jó étvágyat! 🙂

Print Friendly, PDF & Email