IMG_7406Nagyon szeretem a szeletes süteményeket, de nagyon kevésszer készítek. Ennek szerintem az az oka, hogy én azonnal enni szeretném, de ezekre mindig várni kell legalább egy éjszakát. 😀

Azért nagy ritkán ki bírom, de rendszerint ilyenkor kétféle sütemény készül. Egy “azonnal evős” és egy “várós”. 😛

Piskótához:
5 db tojás
5 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj
6 evőkanál liszt
1 púpos teáskanál sütőpor
2 evőkanál holland kakaópor

Krémhez:
5 dl tej
1 és fél csomag főzős vaníliás pudingpor (60 gr)
3 reszelésnyi tonkabab (opcionális)
2 csipet vaníliaőrlemény (opcionális, de vagy vaníliás cukrot vagy aromát tegyünk bele keveset)
15 dkg vaj
12 dkg porcukor

Díszítés:
1 dl állati tejszín (30%)
1 dl növényi habalap (Hulala, Cukrászhab)
3 dkg étcsokoládé (ha csíkozunk is)
1 teáskanál étolaj

A piskótához a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgájákat a cukorral, olajjal kikeverjük, a fehérjéket kemény habbá verjük.
Összeforgatjuk a két masszát, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
Ezután 2/3-1/3 arányban elosztjuk a tésztát és a nagyobb részhez keverjük óvatosan a szitált kakaóport.
Egy kb. 30x 22 cm-es tepsi alját sütőpapírral béleljük, beleöntjük csíkozva a tésztákat, a fakanállal egymásba húzzuk őket, majd az oldalain kb. 1 cm magasságban felhúzogatjuk a tésztát.
20, max. 25 perc alatt készre sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tej kb 80%-át egy lábasban elkezdjük melegíteni. Belereszeljük a tonkababot és beleszórjuk a vaníliát is.
A maradék tejben elkeverjük a pudingport, majd mikor a lábasban forrni kezd a többi, beleöntjük és addig keverjük, míg besűrűsödik.
Celofánnal lefedve hagyjuk kihűlni.
A vajat a porcukorral alaposan kikeverjük és a pudingot is csomómentesre keverjük.A kettőt összevegyítjük és a kihűlt piskótára kenjük.
A tejszíneket összeöntjük, felverjük kemény habbá majd díszítjük a sütemény tetejét.
A csokit megolvasztjuk, elkeverünk benne egy teáskanál étolajat, majd a tejszínhab tetejére csíkozzuk.
Hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
IMG_7400
Print Friendly, PDF & Email