IMG_2230

HobbyChef-et már régebb óta ismerem. Egészen konkrétan szerintem a blogger pályafutásom kezdete óta. És mivel Endre nem ismeretlen számomra, tudom, hogy a receptjei nagyon jók.

A minap szembe jött velem ez a lencsegulyás és azonnal beleszerettem. Mellesleg pont szilveszter előtt voltunk és nem akartunk lencsefőzeléket enni, így tökéletes alternatívát kínált.

6-8 főre:

20 dkg lencse (száraz)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa felkockázva
2 petrezselyemgyökér felkockázva
1 kis darab zeller felkockázva
1 kis darab karalábé felkockázva
2 babérlevél
1/2 kg apróra vágott sertéscomb (elmaradhat, én tettem bele)
10-15 dkg füstölt csülök
1/2 szál lángolt kolbász
1/2 citrom leve
2 dl (nagy doboz fele) tejföl
1 ek liszt
2 dl vörösbor
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

Tésztához:
1 tojás
3-4 evőkanál liszt

A lencsét megmossuk, ha szükséges kiválogatjuk.

Egy nagy lábasban a hagymát kevés zsíron megdinszteljük. Rádobjuk a fokhagymát is, majd a felaprított zöldségeket.
Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és a lencsét vizestül ráöntjük. (Persze tiszta vízzel, nem amiben lemostuk.)
Öntsünk még bőven hozzá vizet, legyen jó leve, mert elfő és a végén még be is habarjuk. Mehetnek bele a babérlevelek is és a felkockázott füstölt csülök.
Amikor már a lencse és a husi is majdnem megpuhult, beleöntjük a bort, főzzük pár percig. Beledobjuk a vékonyra karikázott kolbászt is, majd ha megfelelőnek ítéljük a puhaságokat, a tejfölben elkeverjük a lisztet és merünk hozzá két merőkanálnyi lét.
Simára keverjük, majd visszalöttyintjük a levesbe.
Alaposan elkeverjük, majd facsarunk bele citromlevet. Lehet ecet is, de a citrommal sokkal finomabb lesz.
A tésztához a tojást villával felverjük, majd annyi lisztet kell belekeverni, amennyit felvesz.
Villával kisebb galuskákat szaggatunk a levesbe és ha megfőttek, késznek tekinthetjük.

Én jól elfőztem a levét. 😀
De nagyon finom gulyást kaptam! 🙂

IMG_2231Szóval ez a tartalmas leves nagyon frankón kiváltja a főzeléket, még az is megeszi, aki egyébként nem annyira csípi a lencsét. 🙂

 

A receptet itt letöltheted és kinyomtathatod:

Download

A Receptneked januári receptversenyében 30 perc alatt elkészíthető ételekkel nyerhettek egy 20.000 Ft értékű vásárlási utalványt.kep

Megtalálsz minket a Facebookon is:

74758_533187243376849_1107937684_nFacebook

Print Friendly, PDF & Email