IMG_5004Jááááj, hát vagy 7 éve nem készítettem ilyet! 😀 Ezért kellett is egy kis segítség, mert a múlt homályába veszett a készítésének mikéntje. 😀
Arra emlékeztem mindössze, hogy a paradicsomszószban főztem meg a gombócokat és hát…vagy megpuhultak, vagy nem. 😀
Ezt a vagy vagy szindrómát most azonban ki szerettem volna küszöbölni…nem úgy áll a gazdaság, hogy azt a kevés húst is kockára tegyem és rizikózzak a finomsággal.

Ahogy főztem felkeltek a csajok. Petra teljesen odavolt. Az ő: “Mi ez a szag?” kérdése általában pozitív jellegű, most is így volt. Lelkesen mesélte, hogy múltkor az óvónénik is ilyet főztek 😛 És ez mennyire duciiiii… (A duciii részéről azt jelenti, hogy imádnivaló. – Sajátos nyelvezete van a kiscsajnak na.)

Gombócok:
1/2 kg darált comb

1 kis fej vöröshagyma felaprítva
1 tojás
10 dkg rizs (nyersen)

só, bors, paprika

Paradicsomszósz:
3 ek étolaj
3 ek liszt
1 doboz paradicsomlé (kb. fél liter)
cukor
só, bors

Gombócfőzéshez:
víz és 1 erőleves kocka

A gombócokhoz mindent egybe gyúrunk.
Gombócokat formálunk a masszából. Ne túl nagyokat.

IMG_1515

IMG_4999Közben vizet kezdjünk melegíteni, tegyük bele a kockát. Ha a kocka felolvadt, mehetnek bele a gombócok és addig főzzük (annyi vízben, ami bőven ellepi), míg megpuhulnak.

IMG_1517

Egy lábasban az olajon megpirítjuk a lisztet (rántást készítünk), majd ráöntjük a paradicsomot.
Besűríti a rántás.
Először merőkanalanként folyamatosan kevergetve a gombócok főzőlevét rámerjük a paradicsomos alapra.
Majd beleöntjük az egészet. Összeforraljuk.
Szépen besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint.
A vége felé beletesszük a gombócokat, összemelegítjük, majd elzárjuk.

Így tutira megfőttek a gombócok! 😀

Szoktunk mellé krumplit főzni.
Megpucoljuk a burgonyát, cikkekre vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük és leszűrjük.

Szóval? Ti szeretitek?

IMG_1520Ha esetleg nem szeretnétek ezt a finom paradicsomos gombócos fogást, akkor van még pár ötletem, mit készíts a családnak:

Lecsós hús

Egyben sült comb krokettel és vörösboros szilvamártással

Fűszeres palacsinta tekercsek

Fehérboros csirke szőlővel, barackkal

Bográcsos pörkölt a kert ajándékaival

Gombás lasagne

Chillis bab tortilla köntösben és a kis babaházunk készülőben

Slambuc, ami öreglebbencs

Egyszerű, kiadós (maradékfelhasználós) húsimádó fogás

Paradicsomos, lencsés sült fussilli

Rakott krumpli

De még több fogást találsz a Főétel címke alatt. 🙂