IMG_6134

Nos, már többször hallottam erről a lekvárról, de különösen idén lett felkapva. Hát én is nekiálltam és elkészítettem a magam főzetét, de előtte tájékozódtam Tománál.Ha zöldparadicsom evésről van szó a legtöbb ember első gondolata, hogy a zöldparadicsom szanonin nevű vegyületet tartalmaz ami MÉRGEZŐ. Ez így is van, de oly régóta tesznek el többezren, vagy több százezren savanyúságnak is, hogy gondolhatjuk: valami akkor mégsem kerek.

“Valóban ez az anyag egy 80 kg súlyú embernél okozhat hasmenést, ha egy ültő helyében megeszik belőle fél kilót nyersen. Savanyításnál, vagy befőzésnél ez az anyag azonban távozik a paradicsomból.” – írja Kata.

Én évek óta teszem el hordós savanyúságba a zöld paradicsomokat és szeretem is, soha bajom nem volt tőle, úgyhogy nem keringtek sötét gondolatok a fejemben miközben nekiálltam leszedni a napsütés hiánya miatt éretlenül hagyott paradicsomokat.

Akinek van veteményese, annak bizony jómódon lehet zöld paradicsoma, nekem idén több zöld maradt, mint amennyit egész szezonban éretten le tudtunk szedni a bokrokról. 🙁 Szomorú időszak volt kertészkedés szempontjából. (Bár nem, mert rengeteg zöldbabot, tököt, céklát és fekete retket takarítottunk be, a sárgarépák is szépek lettek, igaz a fehérrépa hitvány, a sóska/spenót tövek kipusztultak, a karalábé nem igazán akart fejesedni és a zeller sem érezte jól magát, paprikám meg akkor lett volna dögivel mire bejött az első fagyocska…………..)

Mindegy is, a főszerep most a zöld paradicsomé.

A lényeg, hogy Toma utasításait követtem, de igazából hagyományosan készül, mint bármely lekvár.

Édes lesz, finom. Ahogy megéreztem az illatát egyből az jutott eszembe, hogy ez bizony karácsonykor valamilyen süteményben fogja végezni.

Hogy hány üveggel lett? basszus nem számoltam meg, mert azóta már el is ajándékoztam belőle, szóval nem tudom. Érdemesebb viszont szerintem kisebb üvegekbe tenni.

 

2,5 kg zöld paradicsom
1 kg cukor (lehet ettől kevesebb is ám, elég édes)
2 citrom
1 rúd vanília magjai

A paradicsomokat megmossuk, kivágjuk a csumáját és a ha hiba van a héjon, azt is vágjuk ki.
Feldaraboljuk, majd egy nagy lábosba tesszük.
A lábost lefedjük és közepesnél erősebb fokozaton kb. fél óráig főzzük, míg levet enged.
Levesszük a fedőt, belereszeljük a tetejére a citromok héját, belefacsarjuk a levét, majd a cukrot is beleszórjuk.
Alaposan elkeverjük.
Fedő nélkül, lassú tűzön 2,5-3 órát főzzük, míg kellően elfő a felesleges víz.
Gyakran keverjük meg, én kétszer készítettem, mindkétszer nagyon könnyen odakapott! 😀
Amikor késznek ítéljük beletesszük a vanília magokat és még jó negyed órát rotyogtatjuk együtt őket.
VAGY
Ha szép sima, magmentes lekvárt szeretnénk, akkor passzírozzuk át egy fémszűrőn az egészet és ezután tegyük bele a vaníliát és ugyanúgy rotyogtassuk még 15-20 percig.
Steril üvegekbe töltjük, majd fejre állítjuk 5 percre és mehet a kamrapolcra.
(Én nem dunsztoltam.)

IMG_6136

ÉS mivel két turnusban főztem az elsőt nem szűrtem le, így az magos lett, míg a második turnusban készülő lekvárt leszűrtem, így szép sima lett. A vanília magok pedig szerintem külön feldobják. 🙂

További képeket a Facebookon a Zöldparadicsom lekvár albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email