Az úgy volt, hogy elindultunk reggel. Apa elindult dolgozóba, mi pedig a gyerekekkel az oviba. Hazafelé morfondíroztam, hogy beszaladok üzletbe kenyérért, de aztán eszembe jutott, hogy van itthon egy fél rozsos cipó, gondoltam az nekem elég, még sok is, aztán majd délután veszek a pékségben friss kenyeret.
Hazaértem, megjelent férj is és kérte készítsek neki 1-2 szendvicset. Lőttek a kenyérnek. 🙂 De mivel éhes voltam valamit ki kellett találnom, boltba menni pedig nem volt kedvem a nagy szélben.
Így lett belőle viszonylag gyors zsemle készítés. 🙂
8 darab zsemléhez:
2 dkg élesztő
1/2 tk cukor
3 dl langyos víz
25 dkg finomliszt
25 dkg kenyérliszt (BL80)
1,5 tk só
1 ek burgonyapehely (elhagyható)
1 ek olvasztott és visszahűtött, vagy simán csak puha vaj (nekem 30 gr volt)
A lisztet a robotgép keverőtáljába mértem, elkevertem benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítettem.
Az aljába szórtam a cukrot, rámorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a langyos vizet és hagytam, hogy az élesztő beinduljon.
ezután beindítottam a gépet és hozzáadtam a vajat is.
Sima tésztává dagasztottam, majd konyharuhával lefedve meleg helyre tettem kelni. Nem kell 1 órát keleszteni, amiikor eszembe jutott, ránéztem, konstatáltam, hogy elkezdett kelni, a konyhalapra borítottam.
8 részre vágtam, levirgoltam és sütőpapírral borított sütőlemezre rakosgattam a gombócokat.
50 fokos sütőbe tettem kb. 10 percre, majd 200 fokra emeltem a hőfokot és szép barnára sütöttem őket.
A sütő aljába tettem egy lábasba meleg vizet és a vége előtt 2x megspricceltem a tetejüket vízzel.
Nagyon kis pofásak lettek! 🙂
(4 darabnak a tetejét bevágtam sütés előtt…..)
Egyéb kenyér/zsemle a blogról:
Finom, laktató házi zsemle
Fehér kenyér
Süss kenyeret egyszerűen!
Saját kenyér, saját vaj fél óra alatt….
Kenyér sütőzacskóban sütve
Szeretem a péksüteményeket! :3
Kövess minket a Facebookon is: