A Zuram kedvéért készülnek szilvás sütemények, mert rajta kívül senki nem eszi meg. 😛
Ez egy tök egyszerű, de annál látványosabb finomság, ami gyors leveles tésztából készül, de lustábbak vehetik boltban a tésztát. És ha így tesztek, akkor bizony ez 20 perc alatt el is készül.Hozzávalók 9 darabhoz:
25 dkg liszt
1 csipet só
12 dkg vaj
1 teáskanál 10 %-os ecet
7 evőkanál hideg víz
+ kb. 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez.
+ kb. 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez.
18 db szilva
2 csapott evőkanál kristálycukor
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
porcukor
A tészta hozzávalóit (hideg vaj!) a robotgépbe tettem és hagytam, had dolgozza jól össze.
A kész tésztát kézzel kissé átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és szimplán hajtjuk.
Ezután elforgatjuk 90 fokkal, újra kinyújtjuk, megkenjük vajjal és duplán hajtjuk. Egy tálcára téve, folpackkal letakarva hűtőbe tesszük egy órára.
A kész tésztát kézzel kissé átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal és szimplán hajtjuk.
Ezután elforgatjuk 90 fokkal, újra kinyújtjuk, megkenjük vajjal és duplán hajtjuk. Egy tálcára téve, folpackkal letakarva hűtőbe tesszük egy órára.
A szilvát megmossuk, felezzük és kimagozzuk.
Ezután becukrozzuk. Sőt ha szeretnénk, fahéjjal is szórhatjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és körülbelül 12×12 cm-es négyzetekre vágjuk.
Ezután becukrozzuk. Sőt ha szeretnénk, fahéjjal is szórhatjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és körülbelül 12×12 cm-es négyzetekre vágjuk.
A négyzeteket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, aztán mindegyikre 4-4 darab fél szilvát teszünk vágott felükkel felfelé.
Végül a tetejükre keresztbe vághatunk a tészta maradékából csíkokat.
Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben kb. 15-25 percig sütjük.
Egyéb szilvás finomságok a blogon:
Egyben sült comb krokettel és vörösboros szilvamártással
Mennyei fordított karamellás, szilvás pite
Szezon gombócok (barackos és szilvás)
Forralt boros – aszalt szilvás bejgli (Az idei év No.1.-ja!)
Marcipános szaloncukor fahéjas aszalt szilvával
Szilvásgombóc pite
Csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂
Forrás: Szellem a fazékban