Szezonja van! Akár barackosan, akár szilvásan szeretitek, készítsétek, mennyei!

Sárgabarackos gombóc
Sárgabarackos gombóc
IMG_0412
Szilva vs. sárgabarack

Nálatok melyik a nyerő? A klasszikus szilvás vagy a picit talán újabb keletű barackos? Nálunk a szilvás megy jobban, ámbár én csak nemrég szerettem meg. Most viszont vettünk jó sok sárgabarackot és gondoltam gömbölygetek apának pár barackosat. Örült is neki. :3
Olykor le is szoktam fagyasztani, talán ezért nem szoktam a tésztájába tojást gyúrni. Semmivel nem lesz így rosszabb. 😉
A mérettől függően egy kiló burgonyából kb. 20-30 gombóc jön ki.

Alaptészta:

1 kg burgonya
25-30 dkg liszt (plusz nyújtáshoz)
1 ek puha vaj
csipet só
1 tojást tehetünk bele, én nem szoktam
Töltelék:
apróbb sárgabarackok
apróbb szilvák
kristálycukor
fahéj
Morzsa:
2 ek vaj
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
Szilvásgombóc
Szilvás gombóc
A burgonyákat héjastul megfőzzük, ha puha még melegen megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük.
Kihűtjük. Ha szét tudjuk teríteni egy tálcán, gyorsabban kihűl.

Ezalatt egy magasabb falú serpenyőben megolvasztjuk a 2 ek vajat, lekeverjük benne a zsemlemorzsát és megpirítjuk – folyamatosan kevergetve.
A barackokat, szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd mindegyik félre teszünk 1/2-1 mokkáskanálnyi cukrot és ízlés szerinti fahéjat.
IMG_0413
Ha kihűlt a krumpli, belegyúrjuk a vajat, sót és ha használunk, akkor a tojást is.
Beleszórjuk a liszt 90%-át, összegyúrjuk, majd igény szerint gyúrunk még hozzá addig, míg össze nem áll a tészta.
IMG_0414
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kevesebb, mint 1 cm-esre.
IMG_0415
Nekem erre külön ügyelnem kellene, mert az én drága párom nagyon kevés tésztával szereti, viszont ha nagyon vékony a tészta, könnyen kiszakad főzés közben.
Kb. 5*5 cm-es négyzetekre vágjuk és mindegyik közepére teszünk egy fél barackot vagy szilvát.
IMG_0416
Összecsípjük a négy csücskét, majd összenyomkodjuk a tésztát, ne maradjon lyuk rajta. Aztán kissé kigömbölygetjük őket a tenyereinkkel.
Vizet forralunk egy nagy csipet sóval, ha lobog, beledobálunk 5-6 gombócot.
Amint feljönnek a víz tetejére, megfőttnek tekinthetjük őket. Átszedjük szűrőkanállal a morzsába, meghempergetjük és tálba tesszük őket.
Porcukorral meghintve tálaljuk. (Kivéve ha nem szeretjük a porcukrot rajta.)
IMG_0424
Anno készítettem ilyet is:
Ebből a tésztából készíthetünk krumpligombócot is, mondjuk vadas, vagy hamis vadas mellé köretnek:
ddddd