Rém egyszerű elkészíteni, borzongatóan jó finomság lehet akár Halloween témájú osztálybulira.

Én például arra készíettem már két alkalommal is mindkét lányom osztályának. Nagyon tetszett a gyerekeknek, megborzongtatta őket, úgy, ahogy kell.
Nem csak látványos, de finom is, igaz a beltartalomra nem szándékoztam nektek receptet hozni, hiszen mindenki úgy készíti el, ahogy neki tetszik.

Hogyan is épül fel?

Az én agy tortáim jellemzően vörösbársony belsőt kaptak, hiszen az áll neki jól, hogy belül is piros.
Viszont nyugodtan készíthető vaníliás piskótával vagy csokissal is, egy a lényeg, hogy nagyobb tortát süssünk, mint amekkorát adott főre szoktunk, hiszen meg lesz formázva, le lesz vágva a tetejéből.

Stabil krémet válasszatok bele, nálam vaníliás mascarpone krém szokott lenni tejszínnel kihabosítva. De mehet bele például főzött krém is vajjal lazítva, az is megfelelő tartást fog adni a tortának.

Az ilyen jellegű formatortáknál én nem úgy szoktam, hogy előre betöltöm a tortát, majd jól behűtöm és a már megdermedt tortát faragom. De csak azért így, mert nagyjából ki lehet alakítani a formáját már csak a piskóta vágásakor is, még betöltés előtt. Plusz kívülről is krém fog rákerülni és a forma sem túl bonyolult, így simán lehet még utána igazítani később.

Tehát a kisült és kihűlt piskótát felszeletelem, majd egymásra visszarendezve őket nagyjából kialakítok egy ívet, körben levágom a széleit. (A vörösbársony tésztája sokmindenben különbözik a hagyományos piskótától, de ami itt fontos tényező, hogy külön-külön sülnek meg a „lapok”, amik jóval vastagabbak is lesznek, mint amikor isma piskótát szeletelünk. Mondjuk kb. dupla olyan magasak és stabilabbak is szerkezetileg.)

A bekevert krémmel ezután betöltöm a tortát és beteszem hűtőbe.
Amikor jó stabil, akkor lehet igazgatni tovább. Ha kell még vágni belőle, akkor vágjunk.
Ezután körbekenjük krémmel. Esetemben ugyanaz a mascarpones krém került kívülre is, így könnyű dolgom volt. Kapjon egy morzsakarátot – egy vékony réteget, majd menjen vissza a hűtőbe.
Amikor megdermedt a vékony réteg krém érdemes átemelni tortakartonra a tortát, majd kenjük át az egész felületét egy picit vastagabban a krémmel.
Ezt is hagyjuk picit dermedni, majd a többi krémet egy nagyobb lyukú díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és azzal fogjuk kialakítani az agy barázdáit.
A torta közepét válasszuk el, nyugodtan jelölhetjük is egy kés élével a krémbe, a lényeg, hogy ne csusszanjunk át a krémmel a másik oldalra, így jól elkülönüljön az agy két féltekéje.

Agyaljunk picit

Tetszőleges sávokban girbe-gurba bélrendszerhez hasonló hurkákat nyomjunk, ügyelve arra, hogy ne legyen köztük hézag. Addig folytassuk, míg nem fedjük be a teljes tetejét a tortának.
Mehet hűtőbe.
Ezután nincs más hátra, mint sűrűbb eper dzsemet simára keverni. Ehhez érdemes nem az eperdarabos verziókat választani. Ezt is habzsákba tettem és először a barázdák közti résekbe nyomtam a lekvárból mindenhova. Lesznek helyek, ahol túlfolyik, de semmi baj, hiszen egy szilikonos ecset segítségével nagyon óvatosan egyébként is az egész torta tetején szétkenjük majd a lekvárt, hogy ne látszódjon ki a krém fehérsége.

Tegyük hűtőbe és innentől már nincs más dolgunk, mint szervírozni. 🙂

Ugye, hogy nem bonyolult?

Amennyiben kipróbáljátok sok sikert és jó szórakozást kívánok hozzá! Ha pedig valami más Halloween-es finomságra vágynátok, akkor ajánlom figyelmetekbe a többi témába vágó rémségemet is. 🙂

Vércupcake üvegszilánkkal

Sírhant csokimousse

Boszorkányujjak

Becsokizott kukacok

Tök jó kekszek

Egyéb dekorációs ötletek muffinokra, tortára: