Nem kell Halloween-nek lennie ahhoz, hogy ilyen rémisztő ujjakkal lepd meg a családot. Van aki undorítónak tartja, de szerintem nem kell ezt ennyire túlspilázni.

Elvégre Karácsonykor pl. simán leharapjuk egy angyalka formájú mézeskalács fejét és nem kezdünk el azon gondolkodni hívő emberek lévén, hogy “Istenem, most elkárhozunk!”. Ezek formájából csak asszociálni lehet az ujjakra, de mégis….ne ragozzuk!

Ha pedig nincs ezzel problémánk, akkor simán csak azon gondolkodunk, hogy Halloween közeledtével bizony ijesztő nasikat szeretnénk előállítani és mindent bevetünk a rémisztgetés érdekében. Nálam készült már szemes és Drakula fogsoros cupcake, Szellemes, tökös muffinok, boszorkány seprűk

Ezek az ujjak pedig nagyon finomak. Tulajdonképpen ez egy diós linzer tészta, csak nem a szokott módon van hasznosítva.

30 dkg finomliszt
20 dkg vaj vagy Rama
20 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 egész tojás
2 tojássárgája

A díszítéshez:
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál napraforgó olaj
2 evőkanál szezámmag
10 dkg hámozott mandula

Egy mély tálba szitáljuk a lisztet, rászórjuk a vajat, a darált diót, a cukrot, az egész tojást és a tojássárgáját. A tésztát jól összegyúrjuk, és hűtőben pihentetjük 15-20 percet.
Ujjnyi vastagra sodorjuk a tésztát (több kisebb cipóra osztjuk előtte), és kb. 10 cm-es darabokra vágjuk. Olyanra formázzuk, mintha egy-egy ujj lenne (középen legyen egy nagyobb bütyök).
Sütőpapíros tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd egy-egy felezett mandulát nyomunk mindegyiknek az elejére (ez lesz a köröm). Szezámmaggal megszórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, a gőz fölött felolvasztott étcsokoládét elkeverjük az olajjal, és kis ecsettel megfestjük a mandulák tetejét (vagy simán piros ételfestékkel is megkenhetjük).

Ebből a tésztából készíthetünk boszi seprőt, pókokat is.

Mindemellett, a dekorra is adok, már ami a kertet illeti. Már mutattam milyen volt a tavalyi, tavaly előtti díszítés a kerítés tetején, illetve a fákon.

Idén pedig egy mini sírkertet készítettem a kertbe, jövőre ezt felfejlesztem. 😀

IMG_6400 Desktop10Elmondanám, hogy a keresztet 5 perc alatt készítettem, hungarocellből vágtam ki, fekete festékkel átkentem és homokot szórtam rá. Karózva van, hogy álljon. A pókhálót ha megtaláltam volna, jó lett volna, a szellemeket a csajaim tavaly kinyírták, de így is jó volt. 🙂

A sírköveket évekkel ezelőtt Ytongból faragtam, festettem.

Idén két tököt faragtam, mindkettőn két minta van, így maximálisan kihasználtam. 🙂

A lányoknak nagyon tetszett, ott grasszáltak köztük este és nézegették a világító tököket.

Egy kicsit szólnék azért erről a Halloweenről, mert sokan azt hiszik az Amerikaiakat majmoljuk ezzel az egésszel. Felhomályosítanám a tévhitben élőket, hogy hát nem. Eredetileg nem is az ő ünnepük.

“A Halloween ünnepben idővel összemosódott a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe és a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap, a Lemuralia ünnep, ami a római vallásban olyan ünnep volt, amelynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból, valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartottak, amit ők az óév utolsó napjának is tekintettek. A druidák hite szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból.Ehhez a naphoz közel ünneplik a katolikus keresztények a Mindenszentek napját (november 1-jén) és protestánsokkal együtt a Halottak napját (november 2-án).A kereszténység terjedésével az ókerkeresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították az ősi szokások betiltása helyett. Így a egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó téli napéjegyenlõség időpontjában megtartott pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. Gergely pápa a 800-as években „a Szent Szűz, minden apostol, vértanú, hitvalló, s a földkerekségen elhunyt minden tökéletes igaz ember” emléknapját november 1-re helyezte átA belülről világító töklámpás lett az idők folyamán Halloween legfontosabb kelléke illetve tradicionális szimbóluma. A faragott sütőtök először az aratási idényhez kapcsolódott jóval azelőtt, hogy a Halloween jelképévé vált volna az Egyesült Államokban.” Forrás: Wikipédia

Szóval mindenkinek szíve joga akár ünnepelni Halloweent, vagy éppen nem ünnepelni. Attól, hogy jópofának tartom többek közt én is és szeretem, attól még mi is megszoktunk emlékezni a rokonainkról, akik nincsenek már velünk.

További képeket a Halloween dekoromról a Facbookon a Happy Halloween albumban találsz.

A boszorkány ujjakról, pókokról további képeket a Facebookon a Boszorkány ujjak, pókok albumban találsz.

További Halloweenes nasi képeket a Facebookon a Halloween ötletelő albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email