Ne a fotók miatt szeressetek bele, hanem a pihe-puha tészta és a nagyon finom fehércsokis öntet miatt!

Lássuk be a fotózás még mindig nem az erősségem, pláne ha estére készül el valami finomság és a konyhai hitvány fényforrások mellett szeretném gyorsan lekapni a kaját.

De ennyi év távlatából talán elhiszitek nekem, ha azt mondom ez bizony ISTENI!

Lássuk mik kellenek hozzá

Tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
2,5 dl tej
1 csomag instant élesztő vagy 2,5 gr friss
1 csomag vaníliás cukor

Töltelékhez:
15 dkg cukor
7 dkg olvasztott vaj
2 púpos teáskanál fahéj

Mázhoz:
2 ek mascarpone
1 kis vanília aroma
3 ek tej
3 ek porcukor
5 dkg fehércsoki

Elkészíteni sem egy ördöngősség

A tésztához a vajat kissé megolvasztjuk. Nem kell, hogy folyós legyen, elég ha kellően puha.
A tejben az élesztőt felfuttatjuk.
Egy tálba szórjuk a lisztet, a cukrot, vaníliás cukrot, beleöntjük a felfutott élesztőt és hozzáütjük a tojásokat.
Elkezdjük kidagasztani a tésztát. Kis idő múlva hozzáöntjük a vajat is és sima tésztává dagasztjuk.
Lefedve egy órát hagyjuk kelni.
Eközben van időnk összekeverni a tölteléket. Semmi más dolgunk nincsen, mint alaposan összekeverni a fahéjat a cukorral és megolvasztani a vajat. De akár a puha vajjal is összekeverhetjük a fahéjas cukrot. Ízlés dolga.

Egy valamit készítsünk még elő

mielőtt tovább dolgozunk a tésztával: egy magasabb falú tepsit, amibe belefér 1-2 cm szóközökkel kb 16-20 tekercs és vajazzuk ki.

Miután megkelt a tészta enyhén lisztezett felületre borítjuk és egy kb. 80*40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral teljes felületén.Feltekerjük. Nem túl szorosan, de nem is lazán. Pont úgy, mintha kakaós csigát tekernénk fel. 🙂

Plusz hozzávaló: egy darab cérna

Eztán egy cérna segítségével kb. 3 cm széles szeleteket vágunk a tésztakígyóból és egymástól 1-2 ujjnyi távolságot hagyva a tepsibe pakolgatjuk őket. Azért kell helyet hagyni köztük, mert sütés közben kelt tészta lévén nőni fognak. És elsősorban nem fölfelé szeretnénk, hogy terjeszkedjenek, hanem, hogy szépen süljenek össze, mint a képen látható módon a tepsi közepén. 🙂

Letakarjuk és hagyjuk ismét 40 percet kelni.
Ezidő alatt előmelegítjük a sütőt 175 fokra, ahol a kelesztés után 20-25 perc alatt készre sütjük.

Sütés előtt hama’-hama’ a mázat…

Mielőtt lejár a sütés még van egy kis dolgunk, ugyanis a mázat a forró tésztára kell kanalazni, hogy szépen ráolvashasson.
Ehhez a fehércsokit megolvasztjuk. A többi hozzávalót simára keverjük, majd ehhez keverjük hozzá a fehércsokit. Nem baj ha darabos lesz picit, főleg ha a mascarpone épp ki lett csak véve a hűtőből, a forró tésztán úgyis olvadni fog a máz.

Tehát ahogy kivesszük a sütőből a tepsit már kanalazhatjuk is szépen a csigákra ezt a finom fehércsokis kencét.
Jusson mindenhova, nem baj ha lyuk van a tekercsek közt, nyugodtan befolyhat mindenhova, ahova csak akar. 🙂

Bár lehet elsőre nem ez a leggusztább kaja így a fotóim alapján, de higyjétek el beleszerettek, ha egyszer elkészítitek. Ahogyan mi is, így már az első sütés óta (ami egy hónapja volt kb.) már 4x megsütöttem. És igen! Normális fotót azóta sem készítettem róla. 🙂 Bocsánat!

Jó étvágyat hozzá!

Print Friendly, PDF & Email