Bevallom, amikor láttam az elkészítéséről a videót nem tudtam, mire számítsak. Se ízben nem erre gondoltam, se állagban. Pedig cukrász vagyok és mégsem. Az eredmény SOKKAL jobb lett, mint amire számítottam!

Azért egy jó tanács így a legelején: a kisült tésztával bánjatok úgy, mint a hímes tojással, mert nagyon omlós, de a süti tökéletességéhez ez nagyban hozzájárul! És bátorkodtam dillettáns módon egy mini videót is összehozni az elkészítéséről, amit itt megnézhettek. 🙂

12 db kekszhez (4 cm és 3 cm átmérőjű kiszúrókkal)

Tésztához:
150 gr liszt
1 tojássárgája
125 gr teavaj (ne legyen kemény, de még legyen hidegebb)
1 ek 18%-os tejszín

Habhoz:
1 tojásfehérje (M-es)
100 gr porcukor

lekvár ízlés szerint
kókuszreszlék a forgatáshoz
Csokoládé vagy ételfesték filc a dekoráláshoz

A tészta elkészítése

A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a tejszínt és a tojássárgáját.
Hagyjuk zacskóban 20 percet pihenni, majd két sütőpapír közt nyújtsuk ki és tegyük 20 percre hűtőbe.
Ezután a nagyobb kiszúróval kiszúrjuk a hasát, majd fogyó hold alakban a kisebbik kiszúróval a fejét. Így:

Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk szorosan egymáshoz téve a két tésztalapot, ujjunkkal finoman össze is egyengethetjük kissé.

A fehér (vagy kissé barnás) hab

A tojásfehérjét felverjük, amikor kissé már kemény, akkor fokozatosan hozzákeverjük a porcukrot.
Egy kiskanál segítségével a hóember alapok tetejét beterítjük a fehérje habbal.

170 fokra előmelegített sütőben 17 percig sütjük. Nekem valahogy mindig enyhén megbarnul a hab a tetején az ilyen jellegű sütiknek, de ha odafigyeltek a sütési módra, akkor nektek szép fehér is maradhat. 🙂

Összeállítás

Ahogy kissé kihűltek a kekszek megrajzoljuk a felét. Ételfesték filccel vagy csokoládéval gombokat, szemeket, szájat és orrot rajzolunk a hóembereknek. Ezuán egy sima és egy rajzolt kekszet lekvárral összetapasztunk, majd az oldalukat is kicsit körbekenjük és kókuszreszelékbe forgatjuk. A kenés elég macerás, ehhez a legjobb ha a tiszta ujjunkkal dolgozunk, de ha van megfelelően kis ecsetünk, akkor az is jó lehet. (De akár a tapasztós, hempergetős folyamat után is megrajzolhatjátok őket, talán az egyszerűbb is. 🙂
Hagyjuk, hogy az egyébként is nagyon omlós kekszek szépen megpuhuljanak. Ha eldugnánk, akkor 1-2 hétig simán el is állnak. De ezt úgysem lesz alkalmatok kipróbálni. 🙂

És amit még tudni érdemes

A tészta önmagában cukormentes, nem is nagyon van íze és rettentően omlós. Emiatt az elkészült hóemberek szinte szó szerint elolvadnak majd a szádban. Iszonyatosan finom sütemény nem csak a karácsonyi ünnepek környékére, de egész évre is, akár más formában elkészítve. 🙂

Évszaktól függően akár sünik is lehetnek, ekkor a kókusz tszníezném kicsit barnásra és csokiból alakítanám ki a kis orrát, szemeit, pici lábacskákat és kezecskéket. De akár sima kerek kis falatok is lehetnek, ha éppen ahhoz van kedvetek.

Print Friendly, PDF & Email