Gondoltam gyorsan megosztom veletek ismét a levendulaszörp receptjét, hiszen ezen a hétvégén még bőven lehet menni levendulát szüretelni szedd magad akciók keretein belül az ország több pontján.

Megéri ezzel a finom illatú virággal bíbelődni kicsikét, eltenni belőle a hideg téli estékre akár fürdősó/fürdőbomba vagy szörp formájában.

A levendula egy nagyon sokrétűen felhasználható fűszer-, gyógy- és dísznövény, aminek számos pozitív élettani hatása van. A teljesség igénye nélkül fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, regeneráló, nyugtató hatású, így tetőtől-talpig, egészen a lelkünk legmélyebb bugyráig élvezhetjük a jótékony hatásait ennek a csodás lila virágnak.

Készíthettek belőle buzogányt, levendulapárnát, szappant is, de térjünk vissza a szörpre.

Nekem csak egy kis bokrocskám van, de meglehet jövőre ültetek még, hiszen nagyon szép szegélynek ültetve is. A lényeg, hogy igazából egy kisebb csokornyi virágot tudok leszedni a kis bokorról, ami nem túl sok, így a recept is ennek fügvényében egy kis csokornyi virágra lesz írva – amiből kb 7 dl szörpöcske lesz.

A szörpöcskéhez szükség lesz tehát:

2 bögre cukor
kb. 2 bögre levendulavirág (nem tudom megmondani pontosan mennyi volt, amit felhasználtam, mert mérni elfelejtettem és a csokor feléről lemorzsoltam a szirmokat, a másoik feléről pedig türelem híján levagdostam a virágok teljes fejét.)
2 bögre víz
1 citrom felkarikázva

Kissé macerás minden egyes szárról lemorzsolni a kis szirmocskákat, így időt spórolok nektek: vagdossátok le a virágzatot egy az egyben a szárról, úgy is tökéletes lesz!

Egy lábasba tegyétek a cukort, öntsétek fel vízzel, keverjétek el benne a virágokat és dobjatok bele egy kezeletelen citromot felkarikázva, majd melegítsétek forráspontig.
A szörp elkészítésének lényege (vagyis a színének a megtartása), hogy CSAK forráspontig hevítjük.
Ezután hagyjuk kihűlni, fedjük le és tegyük egy éjszakára hűtőbe.


Másnap szűrjük le. Én erre a célra textilpelenkát használok, az annyira jó sűrű, hogy elég egyszer átszűrni az egészet.
Amennyiben viszont nincsen textilpelusotok, úgy érdemes kétszer is átszűrni majd a levet, hogy biztosan teljesen tiszta legyen. 🙂
Ezután ismét felforraljuk a leszűrt szép levet, majd tiszta, csírátlanított üvegbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

De ha kicsi a mennyiség, akkor

simán csak üvegbe töltitek, majd hűtőben tárolva elfogyasztjátok.

Ízlés dolga ki mennyire szereti édesen vagy savanykásabban. Mivel én most jó pár hónapja diétázom és a cukorfogyasztásom is igencsak visszaesett, így utólag most azt mondom, hogy elfért volna benne még egy fél citrom vagy némi citromsav. Vízzel felöntve már nem hozza azt a szép rózsaszínes színt, de nagyon kellemes az íze.

Idegnyugtató…ha érted, mire gondolok!?

Jéggel, felöntve bubis vagy mentes vízzel nagyon jó kis hűsítőt kapsz, ami nem mellesleg nyugtatja az idegeidet is… ha agybajt kapnál a vakációzó gyerekeidtől. 😀

Print Friendly, PDF & Email