Ha vasárnap, akkor bundás kenyér a reggeli, ha szombat, akkor amerikai palacsinta. Legalábbis újabban így van minálunk.

A bundás kenyér már-már szinte hagyománnyá vált. Én imádom, igaz mostanában igyekszem a bő olajban sütést a lehető legkevesebbre redukálni – épp ezért születésnapomra egy XXL-es méretű air fryert kértem férjemtől. Viszont úgy gondolom a bundás kenyér olajban sütve az igazi, így az megmaradt úgy.
Szombatonként eddig semmi különös nem volt porondon…már ami a reggelit illeti, viszont pár hete becsípődött Petrának az amerikai palacsinta.

Igazából nem baj, mert nagyon könnyen elkészíthető és mióta megvettem a Lidlben az elektromos óriás palacsintasütőt, azóta szeretem is készíteni.

Palacsintasütő és cumi

Hatalmas sík lapja van, amit nagyon jól, egyenletesen melegít alulról a fűtőszál, ráadásul beszereztem egy nagy cumit is, amiből nagyon könnyen lehet adagolni akár falatnyi, akár rendes nagy mennyiségű palacsintatésztát, ami ráadásul szabályosabb kör alakú is lesz, nem úgy ha kanállal adagolnám. Persze ez csak az én hülyeségem, mindenféle flancos vacak nélkül egy normál serpenyőben is teljesen korrektül elkészíthető, maximum kicsit tovább tart megsütni őket. 🙂

190 gr liszt
80 gr cukor
1 cs sütőpor
csipet só
280 ml tej
45 gr olvasztott vaj
2 tojássárgája
2 tojás fehérje felverve

Kakaósan is kiváló

Ez a recept kakaósan már megtalálható az oldalon, akkor falatkák készültek, IDE kattintva megtekinthetitek.

A lisztet a sóval, sütőporral és a cukorral elkeverjük.
A tejet a vajjal megmelegítjük. A vaj olvadjon el teljesen, majd üssük bele a tojások sárgáit.
A fehérjéket verjük habbá.
A lisztbe apránként keverjük bele a tejes keveréket. Mindig csomómentes legyen, akkor lesz cumiból jól adagolható.
Amikor belekevertük az összes tejet, akkor beleforgatjuk a fehérje habot és már mehet is a cumiba.
Az óriás palacsintasütőn én 3-as fokozaton szoktam sütni. Nagyon gyorsan megvan. Az első kör előtt amikor felmelegedett a lap, én át szoktam vékonyan kenni olajjal biztos, ami tuti, de igazából vajas a tészta, szóval elhagyható lenne. Ezt közvetlenül azelőtt teszem meg, hogy elkezdeném rányomni a tésztát.


Mire kinyomkodom egymástól pár centire a palacsintákat, addigra már az első darabokat fordíthatom is meg. Nem kell nekik sok idő!

Hogyan fogyaszd?

Ahogy épp kedved tartja. Tálald egymásra halmozni, mint most én. Akár mindegyik palacsintát megkenve nutellával vagy lekvárral és leöntve némi csokiszósszal vagy juharsziruppal és vajjal.
Vagy fogyaszd gyümölccsel, narancslével.

Egy jól variálható édes reggeli, amit minden alkalommal kedved szerint fogyaszthatsz.

VAAAAN MÁÁÁÁÁSIIIIIK

Van ám még a tarsolyomban sütőtökös, zabpelyhes palacsinta is, ami diétába jobban beilleszthető, mint a fenti társa. 😀

Aztán persze van nutellával töltött amcsi palcsi is, amihez kicsit előrébb kell gondolkodni, mert a nutella töltit előre kell fagyasztani hozzá, de ha tudod, hogy szombat reggel úgyis ez lesz a reggeli, akkor minden esélyed megvan, hogy előre lefagyaszd a nutit. (Bocs a képért, nem mai darab.)

És van egy rég elfeledett, pedig éveken át fogyasztott amerikai palacsinta receptem, ami kissé savanykásabb ízvilágot hoz a tejfölnek köszönhetően. Ám mivel amerikávan olyan mint tejföl nem igazán létezik gyanítom a receptnek is annyi köze van az amerikai palacsintához, hogy hozza a formáját. Hát a képért nagyobb bocs, mint előbb, ez 10 éves, az előző csak 7. 😀

Bármelyiket is választod, jó étvágyat hozzá!

 

Print Friendly, PDF & Email