Most úgy esett, hogy megesett, hogy a nyakamra száradt egy komplett fonott kalács. Valószínűleg a bőség zavarában szenvedett a gyerek, amikor a csokis fánktól kezdve a fonott kalácson át a vajas croissant-ig mindent megvetetett ééééééés így a kalács nem került sorra….3 napig. Szegény kővé dermedt. De jelen gazdasági helyzetben (meg egyébként is) annyira sajnáltam volna kidobni, hogy egy nálunk még soha nem látott alternatívát hívtam segítségül: felfújtat készítettem a kalácsból. (Soha nem látott értsd: eddig megették időben a kalácsot, így nem volt rá “szükség”.)

Jónak tűnt, bár gyümölcsös verziókat találtam és vergődtem mint hal a vízben, mert se meggybefőttem nincsen már itthon, se málnám (ezt a kettőt raktam volna bele szívesen)…de még csak fanyarkás lekvárom sem volt, meg itt van 3 gyerek, akik finnyásak és nagyon nem akaródzott boltba mennem….jó lesz az minden faxni nélkül simán csak a kalács és a szlötyi.

Végül sütés közben eszembe jutott, hogy fagyasztott erdei gyümölcsöm van, így abból főztem egy kis cukorral szószt hozzá, hátha valaki mégis megkívánná gyümölccsel.

Node a recept maga

1 fonott kalács 1 cm-es szeletekre vágva (1/2 kilós)
40 gr vaníliás pudingpor
4 tojás (eredetileg, nekem csak kettő volt itthon, tökéletes lett a felfújt)
4 ek cukor
1 kis vanília őrlemény az íze kedvéért

A forma kikenéséhez némi margarin (spray) és zsemlemorzsa.

A pudingport elkeverjük a tejben, majd a tojásokat is beleütjük és megcukrozva/mézezve simára keverjük.
A szeleteket egy előre kivajazott, kimorzsázott püspökkenyér formához hasonló sütőalkalmatosságba kezdjük rétegezni úgy, hogy először mindet alaposan megmártjuk a pudingos szlötyiben.
Ha szeretnénk gyümölcsöt bele, akkor minden kalács rétegre szórjuk nyugodtan.
Addig rétegezzük, míg el nem fogy a kalács, a maradék vaníliás történetet pedig rálocsoljuk.

200 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.

A gyümiszószt

nem ragoztam túl, csak felforraltam ízlés szerint cukorral, rottyant egyet és kész volt.
Majd még egy kis tejszínt felvertem, mert úgy ítéltem meg, hogy az még nagyon fincsike lesz hozzá ééééés így is lett! 🙂
Fordítsuk ki a formából a felfújtat és szeletekre vágva, gyümölcsszósszal nyakon öntve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Print Friendly, PDF & Email