Meglátni és megszeretni. Így indult a történetünk. És amikor megkóstoltuk ez az érzés egyre csak fokozódott.Bőven túlléptem a komfort zónámon azzal, hogy szilvás süteményt készítek (bár már rég rájöttem, hogy tulajdonképpen szeretem őket, mégis valahogy kerülöm), ráadásul datolya is van benne….kész, ledobom a hajam. Viszont csábított, hogy nem kell sütni és annyira szépek a rétegek.

Pofon egyszerű és nagyon kellemes sütemény!

Kelleni fog hozzá

Tésztához:
200 gr zabpehely
40 gr szeletelt mandula
80 gr olvasztott kókuszolaj
12 puha datolya (jobb híján aszalt datolya)
csipet só

Vaníliás réteghez:
3 dl kókusztej
1 dl zabtej
5 ek méz
10 gr vaníliás pudingpor
1,5 tk agar-agar vagy 6 lapzselatin vagy 7 gr zselatin
2 tk vanília aroma

Szilvás réteghez:
kb. 250 gr (japán) szilva
2,5 dl víz
7 lapzselatin vagy 12 gr zselatin vagy 2 tk agar-agar
4 ek méz

Készítsük el a tésztát

Minden hozzávalót tegyünk egy aprítóba és aprítsuk homokszerűvé. Néha azért kaparjuk le az aprító oldalára ragadt masszát.
Egy pite formába vagy egy kb. 18-20 cm-es tortaformába nyomkodjuk a masszát úgy, hogy legyen az odlalán is egy kb 4-5 cm-es perem.
Tegyük be a hűtőbe, dermedjen.

Jöhet a vaníliás réteg

Egy edénybe mérjük az összes hozzávalót a lapzselatinon kívül (amennyiben azzal dolgozunk), azt ugyanis hideg vízbe beáztatjuk.

Porzselatint használva 5x-ös mennyiségű vízben hagyjuk megdagadni, az agar-agar mehet bele az elején.

Ha nincsen otthon kókusztej vagy zabtej (vagy semelyik), akkor nyugodtan dolgozhatunk sima tejjel is.
Folyamatosan keverve forraljuk fel, majd mikor forr vegyük vissza a hőt és főzzük még 3-4 percen át, míg picit sűrűsödik.
Amennyiben nincsen még benne a zselatin nem fog sűrűsödni, így pár perc főzés után zárjuk el a hőt alatta, majd keverjük el benne a kinyomkodott lapzselatint (vagy a megduzzadt porzselatint) és öntsük az egészet a megdermedt zabos alapra. Hagyjuk picit hűlni szobahőmérsékleten, majd tegyük hűtőbe, hogy kb. 2 órára, hogy meghúzhasson a krém.

Szilvazselé, te csodás

Megmossuk a szilvát, kimagozzuk.
Egy edényben a vízzel tegyük fel főni, forraljuk fel.
Amikor felforrt, vegyük vissza hözepesre a hőt és főzzük még 5-8 percig.
Aprítóban vagy turmixban nyomjuk át picit, majd szűrjük le.
Az így kapott pürét és az agar-agart a mézzel tegyük fel újra főni. (Lapzselatin hideg vízbe áztat, porzselatin ötszörös mennyiségű vízbe duzzad.)
Folyamatosan keverve forrástól számítva 2-3 percig főzzük.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd a már megdermedt vaníliás rétegre öntjük óvatosan.
5 órára vagy egész éjszakára tegyük hűtőbe. Ezalatt szépen megdermed az egész pite.

Másnap szeletelt szilvával és aprított mandulával díszítjük, majd tálalhatjuk is.

Persze nem pikk-pakk összedobható, de csupán csak a dermedési idők miatt húzódik el ennyire a folyamat. Amit pedig közben foglalkozni kell vele simán megéri!
Próbáljátok ki, megéri! 🙂

Egyéb piték az oldalon, a teljesség igénye nélkül

Print Friendly, PDF & Email