Különleges, mégis hagyományos. Rugaszkodjunk el kissé a berögzült lekváros linzertől és próbáljunk ki valami ünnepibbet!

Ebből a mennyiségből kb 30 darab lesz. A citromkrém készítésénél figyeljünk, kóstoljunk, mert a 3 nagy citrom leve igazán savanyúvá, jóóó citromossá teszi a krémet. (Természetesen függ a citromtól is.) Persze így a finom, ha már citromos valami legyen igazán az. 🙂

Linzerhez:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
2 ek egész mák

Citromkrémhez:
90 g kockázott vaj
80 g cukor
150 ml facsart citromlé (kb 3 nagy citromnyi, de kóstoljunk az adagolásnál)
3 citrom héja
4 tojás
1 ek étkezési keményítő
csipet só

A linzertészta

A liszthez keverjük a mákot, elmorzsoljuk benne a vajat, majd mehet hozzá a porcukor, só és a tojássárgája.
Amint összeállt csomagoljuk zacskóba és tegyük kicsit hűtőbe.
Kb fél óra múlva nyújtsuk enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, majd kedvünkre való formával (sima kerek vagy virág) szaggassuk ki. Figyeljünk arra, hogy párban legyenek a lyukas és a teli tésztakorongok.
180 fokon kb 7 perc alatt meg is sülnek, majd hagyjuk kihűlni.

Fullosan citromos krém

Egy edényben a citrom levét, a cukrot, tojást és a sót a citromhéjjal és a keményítővel alaposan elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Amint levesszük a tűzről elkeverjük benne a vajat.
Átszűrjük egy szitán, hogy a héjak fennakadjanak és az esetleges csomók szétmenjenek.
A kihűlt krémet habzsákba tesszük és betöltjük a linzereket.

Porcukorral hintve tálaljuk.

Igazi karácsonyi finomság, ami akár az ajándékba szánt keksz boxban is megállja a helyét!

Egyéb mákos finomságok nálam

Print Friendly, PDF & Email