Mondjuk, hogy nem szeretnél bejglit sütni, mert félsz, hogy szétreped. Szeletben megsütni annyira snassz, hogy azt meg azért nem akarod. Mondok valamit: süsd meg kis párnácskáknak! Ezt nem tudod elrontani és különleges!

Imádnivalóak. Már azt is jó nézni, amikor még nyersen szeleteled a tésztát, aztán ahogy kisültek és sorakoznak a tepsin…nem tudom Ti hogy vagytok vele, de engem ezeke a dolgok ámulatba tudnak ejteni! Megosztom veletek a tavalyi év nagy sláger receptjét, amit fogalmam sincs, eredetileg ki rakott ki a netre, de tulajdonképpen csak a formavariáció új, a tészta a régi, úgyhogy hajrá!

Kelleni fog hozzá

Tésztához (1 adag):
450 gr finomliszt
125 gr margarin
60 gr zsír
50 gr porcukor
15 g friss élesztő
pici só
1 tojássárgája
50 gr 30%-os tejszín
1 dl meleg víz

Máktöltelék (1 adag):
200 gr darált mák
125 gr porcukor
40 gr darált háztartási keksz
125 gr forró víz
citromhéj

Diótöltelék (1 adag):
200 gr darált dió
125 gr porcukor
40 gr darált háztartási keksz
125 gr forró víz
narancshéj

Kenéshez:
1 tojássárgája
1 tojásfehérje

Elsőként a tölteléket készítjük el

ami a recept szerint vagy vagy alapon működik, tehát ha egy adag tésztát gyúrtál be, akkor vagy a fent leírt máktöltelékkel vagy a diótöltelékkel töltöd. Duplázás esetén vagy felezed a töltelékeket vagy duplázod a tészta mennyiségét! 🙂
A mákot/diót, háztartási kekszet a cukorral összekeverjük.
Belereszeljük a citrom vagy narancs héjat tölteléktől függően.
Vizet forralunk, majd ebből mérünk 125 grammot a keverékhez.
Alaposan elkeverjük, folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.

A tészta hozzávalóit

egy tálba mérjük, összemorzsoljuk, majd homogén tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, azt simán a liszthez morzsoljuk.
Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Amikor a tészta pihent 3 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk.

A rövidebbik oldal szélétől 2 cm-t elhagyva kb 1,5 cm-es töltelék csíkot teszünk. Ráhajtjuk a tésztát, majd ahol összeérnek késsel elvágjuk.
Összenyomjuk a tésztát, ne nyíljon szét sütés közben.
A rudakat tálcára vagy tepsire sorakoztatjuk, majd lekenjük tojássárgájával és hűtőbe tesszük legalább fél órára vagy addig, míg a tojás meg nem szárad.
Addig kenjük a fenti módon a tölteléket, amíg a tészta el nem fogy. 4 rudacsát kapunk.
Ha megszáradt a sárgája, lekenjük fehérjével és ismét hűtjük fél órát vagy annyit, míg megszárad a fehérje is.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd mikor megszáradt a tojás, 2-2,5 cm széles darabokra vagdossuk a rudakat és egymástól fél-1 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.
25-30 perc alatt szép barnára sütjük őket.

A porcukor mennyisége ízlés szerint változtatható a töltelékben természetesen. Nekünk így volt tökéletes!

Tudom, a mákosat még pár percig süthettem volna, de mit mondhatnék, kos vagyok. Add uram, de mindjárt alapon működöm! 😀 Nem bírtam várni! 😉

Azért ha mégis más formában sütnéd

mutatom hogyan tedd! Jó sütögetést!

Print Friendly, PDF & Email