Közeledik a Halloween. Érdekes módon pont nem ez jutott eszembe, amikor színt választottam ezeknek a macaronoknak, hanem valami teljesen más, de erről majd egy másik posztban!
Viszont ha már így alakult, pont kapóra jött a színválasztás, hiszen nincsen pár napja olyan óra, amikor ne juttatná eszembe a kisebbik lányom, hogy nemsokára Halloween. Szereti nagyon! Lehet idén is beöltözünk és elmegyünk csokit gyűjteni

Ez most nem szirupos. A csokoládés verzió sikere után azonnal nekiálltam ezt is kiróbálni. Szintén Bebe utasításai alapján.

Hozzávalók kb. 60 darab héjhoz (30 macaronhoz)

60 gr tojásfehérje (Véletlenül pont pihentetett fehérjém volt, szobahőmérsékleten, de nem direkt. Itt elvileg elég annyi, ha szobahőmérsékletű.)
60 gr kristálycukor
85 gr mandulaliszt
85 gr porcukor
1 csipet étkezési citromsav (elhagyható és én el is hagytam)
gél vagy por ételfesték

Jöjjön aminek jönnie kell

Mindig azzal kezdünk, hogy átszitáljuk a mandulalisztet. Majd a porcukorral is átszitáljuk és jól elkeverjük.
Ha használunk citromsavat, adjuk a tojásfehérjéhez, majd kézi robotgéppel kezdjük el habosítani.
Ahogy elkezd habosodni, mehet bele a kristálycukor harmada.
Verjük tovább, majd mehet bele a maradék cukor fele, verjük tovább, majd végül szórjuk bele a maradék cukrot is és verjük kemény, fényes habbá.
Ha szeretnénk színezni, akkor most tegyük meg.

Ezután először egy kis habot elkeverünk a mandulaliszttel. Kb úgy, mint a csokis verziónál, nem kell szívbajoskodni, ez a kevés hab még összetörhet. Aztán forgassunk bele még habot, mostmár óvatosan, majd a maradékkal addig forgassuk óvatosan kívülről befelé, míg egybefüggő szalagként nem folyik le a felvett krém a spatuláról.

Sima csővel ellátott habzsákba töltjük a masszát, majd az előkészített sütőlapos tepsikre nyomunk egyforma méretű köröket egymástól legalább 2 cm távolságra. Ismét leteszteltem mindegyik sütőlapomat, hátha ezzel a fajta tésztával máshogy viselkednek, de mind remekül vizsgázott, talán a “hamis” silpaton levő pár darab lett kissé barnásabb, de ha jobban odafigyelek a sütésre, akkor szerintem az is elkerülhető lett volna.
150 fokra előmelegített sütőben sütjük 16-18 percig. De erősen sütőfüggő! Itt is érvényesek a csokisnál leírt szabályok! Illetve segítség lehet nektek Bebe ezen videója is.

Ez is tökéletes, el sem hiszem!

Gyönyörű héjak lettek. Porfestékkel színeztem, szép intenzív színük lett, imádom őket!

Hagyjuk kihűlni, majd az összepárosított héjak egyik felére ételfesték filccel tökfejeket rajzolunk.

Ezeket fehércsoki ganache-al töltöttem be. (Kevesebb krém is elég ennyi darabba és igazából ez picit lágyabb, ha szeretnétek, hogy kicsit masszívabb legyen, akkor mondjuk 20 grammal növeljétek a csoki mennyiségét.)
100 gr fehércsoki
1 dl tejszín
1 tk vaj

A fehércsokit tálba törjük, mellé tesszük a vajat, a tejszínt feltesszük forrni.
Amint rottyan egyet a tejszín, leöntjük vele a fehércsokit, hagyjuk picit állni, majd simára keverjük egy kanállal.
Lefedjük celofánnal és hűtőbe tesszük pár órára vagy egy éjszakára.
Ezután egy kézi habverővel kihabosítjuk vigyázva, hogy ne verjük túl!
Sima csővel ellátott habzsákba töltjük és betöltjük az összepárosított héjakat.

 

Opcionálisan most míg a krém puha, zöld fondantból kis kacsokat is formázhatunk és a krémbe nyomva még tökösebbé tehetjük a kis cukikat.

Kinek jött meg a kedve ezekhez a finomságokhoz? 🙂

Amennyiben nincsen kedved ennyire bíbelődős sütivel foglalkozni, de szeretnél valami jót villantani a gyereknek az oviba vagy a sulis Halloween-i bulira, vannak még ötleteim. A képekre kattintva eléritek a recepteket.


Nos? Mi a véleményed? Tetszik valamelyik annyira, hogy elkészítsd? 🙂

Print Friendly, PDF & Email