IMG_5554Igazából nem tudtam, milyen nevet adjak nekik, de feltétlenül utalni szerettem volna a töltelékükre is, ami ugyan nem csoki, hanem nutella, dehát na. 😀Szóval töltött kukacok, méghozzá kelt tésztából. De nem akármilyenből, mézesből. 🙂

IMG_555020-32 db kukachoz:
20 g élesztő
2 dl tej
10 dkg vaj
1 dl méz
2 tojás
½ teáskanál só
60 dkg liszt
+ kb. 10 dkg olvasztott csoki vagy nutella vagy lekvár, vagy mindegyikből készítesz pár darabot. 😉

A képekért előre elnézést kérek, este készítettem őket és a hiper-szuper tükörreflexes gép nem igazán akart együttműködni! 😀

Szóval. A tejet meglangyítjuk és fél deciben egy kávéskanálnyi cukorral együtt felfuttatjuk az élesztőt.
A többit a tál aljába öntjük.
Beleütjük a tojásokat, jól elkeverjük.
A vajat a mézzel összeolvasztjuk és a tejhez öntjük.
Beleborítjuk a felfutott élesztőt is, majd rászórjuk a lisztet és a sót.
Alaposan kidolgozzuk.
Valószínűleg fog még lisztet felvenni, de csak annyit adjunk hozzá, hogy még picit ragadós maradjon a tészta.
Ezután lefedve hagyjuk kelni 40 percet.
20-32 gombócot készítünk belőle, amit egyesével oválisra nyújtunk enyhén lisztezett felületen.

IMG_5537A 2/3-át megkenjük olvasztott csokival vagy nutellával, a másik 1/3-át (majdnem felét) bevagdossuk és a nutellás felétől feltekerjük. (A kép ne legyen nektek mérvadó, mind más lett, azt írom, ami a legjobban működött, mivel nyilván nem fotóztam le az összes kukac készítését lépésről-lépésre. 😀 )IMG_5539A kukacok két legutolsó csíkjával lezárjuk a két végüket és meghajlítva sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.IMG_5542180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép világos barnára sütjük őket.

IMG_5556Ahogy kihűltek a krémből egy fogpiszkáló segítségével szemeket készítünk a kukacainknak.

Az ilyen típusú tekercseknél szükséges enyhén ragadós tésztával dolgozni. Bár szereti felvenni a lisztet és adagolnád is rendesen, hogy ne ragadjon – mint ahogy azt én is tettem -, ne tedd. Nehezebb lesz tőle a tészta és nem is tartja meg a formáját rendesen, a kukacok sütés közben elkezdhetnek szétnyílni.

 

Forrás: http://tortelina.blogspot.com.au/2014/01/medeni-crvici.html

Print Friendly, PDF & Email